fbpx

A szerb szilvatermelőknek sem felhőtlen a kedvük

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 08.

Térségünk két nagy szilvatermelője és -exportőre Szerbia és Moldova. Ahogy mi megérezzük a keleti versenytárs erősödését, úgy a szerbek is megszenvedik. Így festenek most a helyi kilátások.

Stanley szilva
A Stanleyben bíznak a szerbek (forrás: tajkertesz.com)

Jégverés és fagykárok Szerbiában

A fő fajta, a Cacanska lepotica 26. heti indulásával a szilvaszedés a közép-szerbiai Topola régióban a csúcsához közeledik. A jégesővel és késői faggyal párosuló korai virágzás azonban rendkívüli problémákat okoz idén az ágazatban, különös tekintettel a helyi C. rana és C. lepotica fajtákra – számol be Nikola Jovanovics, a Trnava Voce szilvatermelő és ügyvezető igazgatója. A céget 2013-ban alapították, nemcsak termeli, de fel is vásárolja a szilvát. Összesen mintegy 60 hektár termésével gazdálkodik.

„Az időjárás miatt idén nem számítunk nagy termésre. Egyes növények akár 50-60 százalékos veszteséget is szenvedtek egy átlagos évjárathoz képest. Tavaly már el kellett fogadnunk egy hasonló mennyiségi kiesést.” Ellenben a késői Stanley fajta kilátásai egész jók, bár ez is kapott egy kis jeget. A teljes mennyiségnek csak mintegy 10-20 százaléka alkalmatlan a frisspiacra – ahogy máskor is.

A szerb szilvaágazat zászlóshajója mindig is a lepotica fajta volt, amelyet a szomszédos Boszniában és Macedóniában is termesztenek, igaz, jóval kisebb mennyiségben. „Boszniában általában egy héttel korábban érik a fajta, idén a 25. héten startolt. Mi csak a múlt héten kezdtük a szedését. Eközben a korai rana fajta betakarítása a végéhez közeleg. Ez is szenvedett veszteségeket a jégeső és a fagy miatt, de a megmaradt gyümölcsök minősége kiváló” – állítja a szerb termelő.

Verseny Moldovával

A cégvezető úgy látja, hogy Moldova egyre fontosabb versenytárssá válik a régiónkban, a szilvaszállítmányai jelen vannak Európa legnagyobb importőrének piacán, Németországban is. Ezzel az itteni termelők esélyeit rontják. (Lásd: Kiszorultunk a német szilvapiacról, a moldávok nyertek.) Tudni érdemes, hogy a Moldova szinte kizárólag a Stanley fajtát exportálja, aminek a szedése jellemzően csak augusztusban kezdődik. Ezzel szemben Szerbia július 20-án megkezdheti a Stanley betakarítását, és a kínálata csak részben kerül majd átfedésbe az augusztusi moldáv szilvával.

A szerb szakember rámutat a szilvatermesztés nehézségeire is: „A szilva az almához képest érzékenyebb a tavaszi fagyokra. Ami a piacot illeti, a szerb termelők az ipar számára is szállítanak szilvát, az itteni jelentős kínálat pedig visszahat az étkezési gyümölcs árszínvonalára is. A termelés jövedelmezősége így alacsony, ami meggátolja azokat a fejlesztéseket, lásd védőhálók, amelyekkel az étkezési minőség termelését biztonságosabbá lehetne tenni” – összegez Jovanovics.

Lásd az idei, magyar szilvakilátásokat itt: Egy gyümölcs, amit feldolgozva szeretünk: a szilva.