fbpx

FMC webkonferencia: irányt váltottunk a kertészeti védelemben

Írta: MezőHír-2022/03 lapszám cikke - 2022 március 15.

Zöldség-gyümölcs növényvédelmi webkonferenciát tartott február közepén az FMC, amit a cég kereskedelmi igazgatója, Fazekas Károly moderált. A növényvédőszer-gyártó vállalat portfólióján jól látszik, hogy gyorsan alkalmazkodik a társadalmi és környezeti igényekhez.

Erősödik az FMC kínálatában a biológiai készítmények szegmense, nagy hangsúlyt fektetnek az aszálystressz csökkentésére a termelésben, illetve a hatóanyagok kivonásával járó rezisztenciaveszély és a szermaradékok okozta környezeti terhelés minimalizálására.

Épülő biológiai szegmens

A világtrendre válaszolva az FMC 2013-ban megvásárolt egy biológiai készítményeket gyártó céget, majd erre alapozva egy biológiai termékcsoportot is létrehozott a vállalaton belül. Harmadik éve forgalmazzák hazánkban a RhizoMagic növénykondicionálót, és idén kerül először forgalomba az Accudo® biostimuláns. A RhizoMagic tengerialga-kivonatot, gibberellinsavat, aminosavakat, emellett egy sor makro-, mezo- és mikroelemet tartalmaz. Lombra permetezve vagy csepegtetve használják a tenyészidőszak folyamán 2–4 alkalommal, jellemzően 2 l/ha dózisban az állomány erősítésére. Hatására erősebb gyökérzet, vastagabb sejtfal alakul ki, mely felkészíti a növényt az olyan stresszhelyzetekre, mint a fagy, a jégverés vagy az aszály. A készítmény poliszacharid- és aminosav-tartalma pedig a stresszből való gyors kilábalást segíti. Chipsburgonyában 20 százalék feletti plusztermést lehetett elérni a növénykondicionáló alkalmazásával. Hasonló bravúrokra az Accudo® is képes. Ez a biostimuláns gyökérszimbionta baktériumot tartalmaz, amely serkenti a gyökérszőrök növekedését, gyakorlatilag megnöveli a növény „száját”. Így a növény gyorsabban fejlődik, és ellenállóbb lesz a környezeti stressztényezőkkel szemben. Pozitív hatással van a növény hormonháztartására is. Végeredményben nő a termésmennyiség és javul a -minőség. A sivatagi klímán izolált talajbaktérium szárazabb talajállapotok mellett is jól dolgozik. Hőgye Szabolcs, a cég területi szakmérnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a készítmény nem keverhető baktericid hatású szerekkel, továbbá 10 ºC alatt és 7%-nál nagyobb sókoncentráció mellett nem működik. Viszont meglepően hosszú ideig tárolható: hűtés nélkül is két éven át őrzi a hatékonyságát.

kis káposztalégy lárvája
A kis káposztalégy lárvája védett helyen táplálkozik (forrás: pissrbija.com)

Küzdelem a rovarokkal

A rovarok elleni védelemben a legnagyobb kihívást a rejtőzködő életmódú, permetszerrel nehezen elérhető helyeken károsító lárvák jelentik – főként mióta kivonták a gázosodó klórpirifoszt a forgalomból. Nehéz ellenfeleknek bizonyul a dohánytripsz, a liszteske, a paradicsommoly vagy a kis káposztalégy. A cég által javasolt megoldás a ciántraniliprol-tartalmú Verimark®. A szer csepegtetve is kiadható, de a káposztafélék esetében akkor leghatékonyabb a védelem, ha a kiültetés előtt a teljes palántát belemártjuk az oldatába 5 másodpercre, s így akár 3-4 héten át védhető az állomány a korai károsítókkal szemben.

Egy másik ciántraniliprol hatóanyagú szer, a Benevia® akkor éri el a legjobb hatást, ha a tojásrakás előtt találkozik vele a károsító; ehhez a kártevők rajzását figyelni kell. A széles hatásspektrumú készítmény burgonyában mára megkerülhetetlenné vált a piacon, mivel az L3-L4 stádiumú lárvát és az imágót is elpusztítja, akár 19 napig kártevőmentesen tartja az állományt. Káposztában liszteske ellen 90% feletti hatékonysággal dolgozik, molyok ellen 10-14 napos tartamhatással bír. Hagymában dohánytripsz és hagymalégy ellen is véd, a kártevők 24-48 óra alatt pusztulnak el a kezelést követően. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje rövid (zöldségfélékben 14 nap), de felhívták a figyelmet arra, hogy a készítmény érzékeny a pH-ra, melynek 6-6,5 között kell lennie. Másik praktikus tanács, miszerint a nedvesítő adalék lényegesen növeli a szer hatékonyságát. A cseresznyelégy elleni védekezés szintén nehéz feladat. Van rá ugyan egy sor készítmény, de jobbára azonos hatásmechanizmussal – mutatott rá a fő nehézségre Sáradi Krisztina területi szakmérnök. Ez pedig évről évre növeli a rezisztenciaveszélyt. A ciántraniliprol hatóanyagú Exirel® rovarölő szer a Drosophila suzukii ellen évek óta szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezett, de mára végleges okiratot kapott számos kultúrában és kártevő ellen, így többek között cseresznyelégy ellen és szőlőben a tarka szőlőmoly ellen is ajánlják. A molykártevők elleni védekezésben Rakos Atilla területi szakmérnök a klorantraniliprol hatóanyagú Coragen® 20 SC rovarölő szert méltatta. A készítmény jól ismert széles hatásspektrumáról, hosszú tartamhatásáról, esőállóságáról és a károsítók táplálkozásának gyors leállításáról. Fontos, hogy a hasznos szervezeteket és a gyümölcsösökben dolgozókat kíméli. A kezelés időzítését az első feromoncsapdás fogások után mért hőösszegek alapján határozzák meg a szakemberek, és ebben segítenek a termelőknek is.

FMC webkonferencia
FMC webkonferencia február közepén

A szakmérnök felhívta a figyelmet arra, hogy két készítményük is érintett az indoxakarb hatóanyag kivonásában, az egyik az Avaunt® 150 EC, a másik a Steward® 30 DF, melyeket az idei növényvédelmi szezonban korlátozás nélkül, legkésőbb szeptember 19-ig lehet felhasználni. Szó esett még a burgonyavész és alternáriás betegség elleni védekezésről, melynek eszközéül a Vendetta® gombaölő szert ajánlja a cég. Ebben a fluazinam hatóanyag mellett zöldítő hatású azoxistrobint is találunk. Mivel az alternária a lombozat gyors elöregedésével jár, így a készítmény kuratív hatást is kifejt. A megelőző védekezést már május közepén elkezdhetjük vele.

Előírások, elvárások

Végül egy videobejátszás segítségével Jordán László, a Nébih NTA igazgatója tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy hogyan is kell érteni a növényvédő szerek használatának célként kitűzött 50%-os mérséklését. A lényeg az, hogy egy harmonizált kockázati mutató alapján minden évben ki kell számolni, hogy mennyi és mennyire veszélyes készítményt forgalmazott az adott ország. Ez lényegében az eladott szermennyiséget jelenti, súlyozva a hatóanyag környezeti terhelésével. Miután mindent kiszámoltak a szakemberek, a végeredményt összevetik a 2015–2017-es évek átlagával. Ez az a bázis, amihez képest az 50%-os csökkenést el kell érni 2030-ra. Mi pillanatnyilag a 75 százalékos szintnél állunk, bár igaz, hogy két, növényvédelmi szempontból nem sok kihívást támasztó évjárat után. Az uniós átlag viszont csak 87 százalék, azaz egészen jó a magyar helyzet. Fazekas Károly úgy vélte, hogy a szigorú uniós előírások csak rövid távon rontják az esélyeinket a nemzetközi piacon, hosszabb távon magasabb értékű, prémium termékek előállítását teszik lehetővé, és ezeknek meglesznek a maguk vásárlói.

Gönczi Krisztina