fbpx

Pörög az infláció, még nem látni a végét

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 10.

Az élelmiszerárak még csak most vettek igazán lendületet. A FAO szerint a tavalyi évben kibontakozott válságjelenségek idén is velünk vannak, és azt sem látni, mikor állhat helyre a világgazdaság.

 

kenyérsütés
A kenyér elkészítésének összes költségeleme nagyot nőtt (forrás: ZsomBisztró)

 

Most a tej húzza fel az árakat

Némileg enyhültek a globális élelmiszerárak tavaly decemberben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) indexe szerint. A világszervezet által közölt adatok alapján azonban az élelmiszerárak továbbra is a 2011-es történelmi csúcs közelében mozognak, és a 2021-es év egészében 28 százalékkal emelkedtek, ami az elmúlt 14 év legnagyobb mértékű drágulásaírja a Világgazdaság a Bloombergre hivatkozva.

A mostani enyhe csökkenés legfőbb oka a növényi olajok és a cukor árának esése volt, ugyanakkor némileg mérséklődött a gabonák és a hústermékek ára is, ám a tejtermékek tovább drágultak. Az élelmiszerek drágulásának kordában tartása érdekében számos más ország – köztük Oroszország, Ukrajna és Argentína – is lépéseket tett.

 

A válságjelenségek nem múlnak

Az árak növekedését eddig az aratással kapcsolatos problémák és a magas szállítási díjak okozták, amelyek tartósak lehetnek. A járvány felborította a globálisan ellátási láncokat, ami hiányjelenségeket és általános inflációt okozott a világban. Az energiaárak felrobbanása a műtrágya drágulását okozta, lévén a földgáz annak fontos alapanyaga. Már ma is vannak jelei annak, hogy a mezőgazdasági termelők visszavettek a tápanyagok vásárlásából, és kevésbé műtrágyaigényes terményeket preferálnak a vetésszerkezetben. Ez csökkentheti a kukorica kínálatát a világban. A termelési költségek növekedése el kezdett begyűrűzni az élelmiszerek árába, és tovább pörgeti az inflációt.

A jövőre nézve komoly problémát jelenthet az időjárás kiszámíthatatlansága. A La Niña éghajlati jelenség zavarhatja a termelési körülményeket. A Brazíliát és Argentínát sújtó szárazság miatt alacsonyabb lehet a szója- és kukoricatermés. (Lásd cikkünket: Bajban az argentinok, beütött a légköri aszály.) Malajziában az áradások a pálmaolaj kínálatát szűkíthetik, míg Ausztráliában szintén a túlzott mennyiségű csapadék ronthatja a termés minőségét.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina