fbpx

25 milliárd ültetvénytelepítésre, öntözésfejlesztésre

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 08.

Megjelent a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” pályázati kiírás (KAP-RD01a-RD12-1-24). Egy pályázó legfeljebb 500 millió forintot igényelhet ültetvénytelepítésre és öntözésre.

alma ültetvény
A védőhálók részei a pályázatnak (fotó: Horizont Média)

Ültetvénytelepítés, klímavédelem

A felhívás 1. célterülete új gyümölcstermő-, gyógy-, aroma és fűszernövény-, borszőlő- és komlóültetvény telepítését, illetve a meglévők korszerűsítését támogatja összesen 21,8 milliárd forintos keretösszeggel. A legalább 10 éves gyümölcsültetvények felszámolásának költsége elszámolható a pályázat keretében, az ennél fiatalabbaké nem. A fejlesztésnek ki kell terjednie a környezeti hatásokat mérséklő beruházásokra is. 5 hektárnál nagyobb ültetvények esetén a betakarítás gép- és eszközparkja is fejleszthető a támogatásból. Vásárolható például egy legfeljebb 85 kW motorteljesítményű traktor legfeljebb 12 millió forint támogatással. Gyógynövények és szőlő esetén elszámolható a termés feldolgozásához szükséges gépek, technológia beszerzése, amire max. 15 millió forint támogatás költhető.

A 2. célterület szerint öntözési infrastruktúra kialakítására vehető igénybe összesen 3,4 milliárd forint keretösszegig. A víztakarékos öntözés megvalósítása elvárt tevékenység, a gyümölcstermelőknek mindenképpen ki kell építeniük, míg a szőlő- és gyógynövénytermesztőknek ez opcionális lehetőség.

Érdemes összekapcsolni a két pályázatot

Az elnyerhető támogatás maximálisan 500 millió forint, amiből legfeljebb 100 millió forintot lehet előlegként felvenni. A legtöbb gyümölcs kötelező termelésben tartási ideje a termőre fordulástól számítva 10 év. A négy bírálati szakasz első napja 2024. szeptember 10., az utolsó 2025. április 28. A pályázó üzemméretére és a mezőgazdaságból (gyógynövénytermesztésből) származó bevételére vonatkozó elvárásokat a kertészeti termelés tárolási/feldolgozási hátterét támogató pályázatnál ismertettük, ami szintén szeptemberben nyílik meg. Lásd annak részleteit itt. Érdemes a két pályázatot összekapcsolni, és komplex fejlesztésbe kezdeni.