fbpx

Kiszorultunk a német szilvapiacról, a moldávok nyertek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 08.

2019-ben még Magyarország volt a német piac legnagyobb szilvabeszállítója, 2020-tól viszont Moldova vette át ezt a szerepet, és azóta csak erősíti pozícióját. A lehetőséget a Krím orosz annektálása teremtette meg a számukra, de az, hogy élni tudtak vele, csak az ő érdemük.

szilva
Expotra induló moldáv szilva (forrás: freshplaza.com)

Az orosz agresszió kaput nyitott Európába

A moldovai szilva egyre nagyobb részesedést szerez a német piacon. Az ország gyümölcstermelőit és -exportőreit egyesítő Moldova Fruct elnöke szerint az első moldáv szilvát 2017-ben adták el Németországba, ekkor összesen 220 tonna csonthéjas gyümölcs érkezett erre a piacra. 2021-ben már több mint 5500 tonna szilvát szállítottak be. Piacvezető szerepület 2020 óta őrzik. 2022-ben az első adatok szerint tovább növekedett a németországi kivitelük, noha a késő tavaszi fagyok miatt kisebb szilvaterméssel indult az értékesítési szezon.

Moldova 2014 – azaz a Krím megszállása – óta részesül kereskedelmi kedvezményekben az EU-val kötött társulási megállapodás nyomán. Az ország 2018-ban a világ 14. legnagyobb szilvaszállítója volt. 2021-ben Moldova összesen 52 ezer tonna szilvát exportált, ennek fele az EU-ba került, pedig csak 15 ezer tonna léphetett vámmentesen a közösség piacára. Tavaly nyáron a háborúval összefüggésben az EU 40 ezer tonnára emelte a vámmentesen behozható szilvakvótát. Emellett több mint duplájára nőtt a vámmentes csemegeszőlő (58 ezer tonna), alma (80 ezer tonna), paradicsom (4 ezer tonna), fokhagyma (440 tonna), cseresznye (3 ezer tonna) és szőlőlé (ezer tonna) mennyisége is. (Lásd: Vámmentes gyümölcspiaccal csalogatja Moldovát az EU.)

szilvaimport
Forrás: freshplaza.com

Mennyiség, megbízhatóság, minőség

Mintegy 20 ezer hektáros termőterületével Moldova évente akár 100 ezer tonna szilvát is előállít. Több mint egy tucat szilvafajtával dolgoznak a termelők, amelyek közül exportra a Stanley, a Kabardinca, a Lepotica és a President a legkedveltebbek. A kisebb szilvatermés, a logisztikai kihívások és a magasabb szállítási költségek ellenére a moldovai termelők 2022-ben is be tudták tartani a szállítási határidőket, és kiváló minőségű szilvát exportáltak a német piacra, ahol már 30-40 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek. A szállítmányok szeptember közepétől november közepéig érkeznek az EU leggazdagabb fogyasztóihoz.

Egyre több moldáv gazdaság felel meg a GLOBALG.A.P. és GRASP tanúsítási rendszer követelményeinek, ami belépőt biztosít számukra az európai piacra. A Moldova Fruct arról tájékoztat, hogy idén három gazdaság is sikeresen vette a SMETA auditot. (Ez a tanúsítási rendszer nemcsak a termelés, hanem a munkavégzés körülményeit, illetve a társadalmi és környezeti felelősségvállalást is figyelembe veszi a működés értékelésekor.) A moldáv exportőrök a gyümölcs minőségén túl a csomagolásra is odafigyelnek.