fbpx

Az amerikai kukorica is rosszkor ért a kritikus fázisba

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 05.

Virágzik a kukorica, de hogy lesz ebből beporzás? A világtermés – és így az árak –szempontjából is lényeges az amerikai kukorica sorsa.

kukoricavirág
Virágozni kezdett a kukorica (fotó: Horizont Média)

A szokásosnál melegebb és szárazabb volt a június az Egyesült Államok kukoricaövezetében is. A WeatherTrends360 adatai szerint a régió egészét tekintve 2022 júniusa volt a hetedik legmelegebb és a harmadik legszárazabb az elmúlt 30 évben. A közép-nyugati régió több mint 44%-án szárazság uralkodik, Indiana 88%-a mondható túl száraznak.

A kukoricaöv egy része komoly bajban

Június végére normális hőmérsékleti viszonyok alakultak ki, némi zápor is érkezett a térségbe, július első hetére azonban ismét a szokásosnál magasabb hőmérséklettel számolnak a szakemberek. Az Egyesült Államok középső részében a napi hőmérséklet akár 10 fokkal is meghaladhatja a normális értéket. Ugyanakkor a terület nagy részére a szokásos mennyiségnél több csapadékot várnak, amiből sajnos kimaradnak Kansas, Oklahoma, Texas és Missouri egyes részei. Ezekben az államokban a súlyosbodó szárazság aszályhoz vezethet.

USA időjárás
E heti csapadék- (balra) és hőmérsékleti (jobbra) előrejelzés az USA-ra (forrás: Successful Farming)

A kukorica a fejlődés kritikus fázisába lépett, a beporzás szempontjából igen fontos lenne, hogy most ne legyen légköri aszály. Ha nem érkeznek meg az esők, akkor a termésveszteség biztosra vehető. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a hónap első felében az Egyesült Államok középső részén alapvetően marad a száraz időjárás.

kukoricabibe
A pollen még jóformán ide sem ért, de már barnulnak a bibeszálak (fotó: Horizont Média)