fbpx

A támogatások és a hitelek oroszlánrésze a szántóföldnek jut

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 05.

Bővelkedik a támogatásokban és hitelekben a szántóföldi növénytermesztési ágazat, pedig a kertészet és a baromfihizlalás példája is mutatja: kevés támogatással is lehet jövedelmezően termelni. A tavalyi pályázati dömping kapcsán most viszont az állattartásban is felpörögtek a beruházások. Az Agrárközgazdasági Intézet Pénzügyi Hírleveléből ragadtuk ki a legérdekesebb számokat.

szántóföld
Kitüntetett ágazat (fotó: Horizont Média)

A szántóföldi növénytermesztés részesedése az agrártámogatásokból 2022 első negyedévében meghaladta a 43 százalékot. Az állattenyésztők a támogatások közel egyötödét használhatták fel, míg a kertészet csak a 4 százalékát – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet Pénzügyi Hírleveléből. Az is kiviláglik belőle, hogy a múlt évi pályázatok kapcsán fellendültek a beruházások, és a tovább nőtt az agrárium hitelállománya, meghaladja az agrártámogatásokra jutó, 2022. évi keretösszeget.

Közösségi forrásokra támaszkodunk

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2022. évi keretösszege meghaladja a 800 milliárd forintot, ami 6,6 százalékos növekedést jelent az előző évi keretösszeghez képest. Az idei első negyedévben folyósított 260,4 milliárd forint közel 80 százaléka európai uniós forrásból származott. Az uniós társfinanszírozással megvalósult támogatások (pályázatok) esetében az uniós kifizetések aránya 73,1 százalékot tett ki

A nemzeti támogatások jogcímeire 30,2 milliárd forint támogatást fizettek ki 2022. március 31-ig. Ennek bő harmada, 11 milliárd forint az agrárkárok enyhítése ment el. Nagy tétel az állatjóléti támogatásokra (5,2 milliárd forint a sertés- és baromfiágazatnak) és az állatbetegségek megelőzésére fordított összeg (4,5 milliárd forint). A kérődzők támogatása viszont alapvetően uniós forrásokra támaszkodik. Az állattenyésztési ágazatba befolyt támogatási összeg (47,7 milliárd forint) 60 százaléka közösségi finanszírozású, és döntően a marhatartást szolgálja.

Kitüntetett kategória: szántóföld

A szántóföldi növénytermesztő ágazat az első negyedévben több mint dupla annyi támogatásban (112,5 milliárd forint) részesült, mint az állattartók. Ez szinte teljes egészében uniós költségvetésből származott. A kertészet egy nagyságrenddel kevesebb, 10,4 milliárd forint támogatást használt fel, 87 százalékban uniós forrásból.

csibe
A tavalyi kiírások a baromfitartásban is növelték a beruházási kedvet (fotó: Horizont Média)

Minden harmadik pályázati forint beruházásra

A Vidékfejlesztési Program intézkedéseire 2022 első negyedévében 92,3 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak, ennek csaknem harmadát, mintegy 30 milliárd forintot tárgyi eszközökbe fektették, további 16 milliárd forint az agrár-környezetvédelmi intézkedésekre ment el. A tárgyi eszközökbe történő beruházásokon belül az élelmiszeripar 6,7 milliárd forint támogatásban részesült.

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az első negyedévben közel 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az ágazat hitelállománya eközben közel 900 milliárd forintra kúszott fel, meghaladja az agrártámogatásokra jutó, 2022. évi keretösszeget (800 milliárd forint). Leginkább a társas vállalkozások hitelállománya nőtt (+15%), így részesedésük a teljes hitelállományból 58 százalékra emelkedett, szemben az egyéni vállalkozásokéval.

Mindkét működési formában a beruházási hitelek domináltak. A két csoport között a legnagyobb különbséget az adja, hogy az egyéni vállalkozásokban az új hitelek legnagyobb része a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta, az állattenyésztők részesedése csak 24,5 százalék volt. Ezzel szemben a cégeknél a hitelállomány 42 százaléka az állattenyésztőket szolgálta. Különösen a sertés- és baromfitartók éreztek nagy beruházási kedvet.

A mezőgazdaság hitelállományának több mint 86 százalékát a kedvezményes hitelek adták 2022 első negyedévében. Ezek közül kiemelkedő volt az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és a növekedési hitelprogramok fennálló állománya (36 és 35%).

Összeállította: Gönczi Krisztina