fbpx

CLAAS-fejlesztések a betakarítás területén

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 28.

A közelmúltban a CLAAS fejlesztői több izgalmas, a mindennapi munkát jelentősen befolyásoló újdonsággal rukkoltak elő. Alábbi cikkünkben a betakarításhoz kapcsolódó fejlesztéseket tekintjük át, de érdemes lesz majd honlapunkon is megkeresni a harsewinkeli cég további híreit.

Minden LEXION típus új fülkét kap, bizonyos típusoknál nagyobb motorteljesítmény és megnövelt méretű magtartály is érkezik

Megújult fülkével és nagyobb teljesítménnyel: CLAAS Lexion

Jelentős technológiai fejlesztést kap a három évvel ezelőtt bevezetett CLAAS LEXION kombájnsorozat. A 2023-as modellévtől kezdve az új LEXION 8600 típus egy erőteljes, 1700 mm széles cséplőszerkezetű hibrid gép formájában egészíti ki a palettát, amihez a szintén új LEXION 5500 MONTANA és LEXION 7700 MONTANA modellek is csatlakoznak. Emellett minden LEXION típus új fülkét kap, valamint bizonyos típusoknál nagyobb motorteljesítmény és megnövelt méretű magtartály is érkezik.

Belépés a királykategóriába, az új LEXION 8600-as típussal

A 2023-as modellévtől kezdődően a CLAAS hibrid kombájnok szegmensében az új LEXION 8600 és LEXION 8600 TERRA TRAC típusok egészítik ki az Európában elérhető palettát. Az 1700 mm széles terményárammal és az 549 LE teljesítményű, nagy hatékonyságú és STAGE V normának megfelelő MAN D26 típusú, hathengeres, 12,4 liter lökettérfogatú motorral rendelkező gépeket közvetlenül az 1420 mm széles terményáramú LEXION 7700 típus fölé pozícionálja a gyártó. A DYNAMIC POWER funkciónak köszönhetően a motor teljesítménye automatikusan igazodik a munka során tapasztalt aktuális igényekhez. Az Észak-Amerikában 2019-ben sikeresen debütáló LEXION 8600 remekül szerepelt az európai belsős teljesítménytesztek során 2021-ben és 2022-ben, ahol a kategóriájában páratlannak tekinthető hatékonyságot mutatott. Ehhez kiváló áteresztőképesség társult, a széles cséplőszerkezetnek és a nagy teljesítményű tisztítórendszernek köszönhetően. A LEXION 8600 magtartály-kapacitása 12 500 liter, illetve 13 500 liter a LEXION 8600 TERRA TRAC esetében.

Nagyobb teljesítmény a LEXION 8800 és LEXION 8700 típusok számára

Ugyanezzel a lendülettel fejlődnek a LEXION 8800 és LEXION 8700 modellek is, melyek nagyobb motorteljesítménnyel büszkélkedhetnek. A LEXION 8700 esetében ez, 41 lóerőnyi plusznak köszönhetően, 626 LE-s teljesítményt jelent, a LEXION 8800 esetében pedig 47 extra lóerővel érik el a 700 LE-s teljesítményt. A LEXION 8800 mostantól a 8900-as típusból ismert 16,2 literes, hathengeres, MAN D42 erőforrást használja. A teljesítménynövekedés és az optimalizált nyomatékgörbék további erőtartalékot jelentenek a gépeknek, így a munkavégzés sebessége állandó marad még kivételesen nehéz betakarítási körülmények között is.

Nagyobb vezetőfülke, forgatható üléssel

A CLAAS újgenerációs fülkét mutatott be a TRION betakarítógépek 2021-es bevezetése során, melyek a következő szezonra már valamennyi LEXION kombájnban is elérhetők lesznek. Megkülönböztetett figyelmet érdemel többek között a tágas fej- és lábtér, valamint az opcionális bőrülés, ami 30 fokban forgatható mindkét irányban, a mindig tökéletes üléshelyzet eléréséhez. Szintén kérhetőek a kényelmet növelő lábtartók.

A szélesebb vezérlőfülke kivételes rálátást biztosít a vágóasztalra és annak környezetére, ami a nagyobb első és oldalsó szélvédőnek, valamint a vékonyabb A-oszlopoknak és a javított kialakítású tükröknek is köszönhető. A szélvédőre szerelt, 360 fokban körbeforduló ablaktörlő széles látószöget biztosít esős vagy poros körülmények között is. A 12 colos CEBIS terminál nagy felbontású és magas kontrasztarányú HD-kijelzője első osztályú olvashatóságot biztosít bármilyen fényviszonyok mellett, miközben 3 különállóan konfigurálható főképernyőt kínál a kezelőnek. A CEMOS DIALOG és CEMOS AUTOMATIC funkciók szintén teljeskörűen integráltak a terminálon. A vezérlés érintéssel vagy forgatható és benyomható kezelőgombbal lehetséges.

Emellett valamennyi cséplő- és tisztítórendszert érintő beállítás könnyen elérhető közvetlen gombok segítségével a jobb oldalon található vezérlőpulton. A CEBIS terminál és a vezérlőpult egymástól függetlenül mozgatható a sofőr számára kényelmes pozícióba. A CMOTION multifunkciós menetkar segítségével a gépkezelő mindig kézben tarthatja a legfontosabb funkciókat, ráadásul akár 7 különálló beállítási lehetőség mentésére is van lehetőség rajta. Egy 30 literes hűtő, valamint a 360 fokos LED-csomag opcióként elérhető a fülkéhez, akárcsak a multimédia-csomag részét képző mélynyomó és állítható mikrofon.

Hatékony optimalizálás a terményáramban

Egy szegmensekre osztott oszlatódobot vezet be a CLAAS a LEXION 7000 és 8000 sorozatokon, annak érdekében, hogy a terményátadás a cséplőrendszer és a rotorok között még hatékonyabb legyen. Az új kialakítás, az oldalsó és középső terelőlemezekkel kombinálva még jobban elosztja a terményt a két rotor között. Ráadásul a töltőegységek megnövelt száma egyenletesebb terményáramlást eredményez, egyúttal csökkentve a dugulások lehetőségét sűrű szalma vagy extrém betakarítási körülmények esetén.

Nagyobb magtartály és mozgatható surrantó minden modellhez

Valamennyi LEXION modell esetében növelte a magtartály kapacitását a CLAAS. A LEXION 6600 esetében mostantól opcionálisan elérhető a 11 000 literes tartály, valamint a LEXION 6700 esetében 12 500 literes, a LEXION 7600 esetében pedig 13 500 literes magtartálytérfogat rendelhető. A LEXION 8800 típus opcionálisan 18 000 literes magtartállyal is választható, ami korában csak a 8900-as csúcsmodellben volt elérhető. Egyúttal 15 000 literes tartály tartozik a LEXION 8700 modellhez, míg a korábbi 12 500 és 13 500 literes opciók a LEXION 7700-astól lefelé kezdődő típusokra kerültek.

Világújdonság: CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER – integrált tarlózúzóval

A CLAAS bemutatja az új CORIO STUBBLE CRACKER rendszert, melynek segítségével a szemes kukorica betakarítása során a kukoricamoly elleni harc még hatékonyabb és eredményesebb, valamint a kukoricatarló lebomlása felgyorsítható. Az integrált tarlózúzónak köszönhetően egy munkamenet elhagyható, így üzemanyagot és emberi erőforrást tudnak megtakarítani a gazdálkodók. A kukoricamoly elleni védekezés jelentős mechanikus beavatkozást igényel. A szemes kukorica betakarítását követően gyakran további szárzúzóval vagy egyéb géppel végzett műveletekre van szükség a szármaradványok hatékony megsemmisítéséhez, amivel megelőzhető a kártevő lárvájának áttelelése. A CORIO STUBBLE CRACKER opcióval a CLAAS mostantól elsőként kínál a csőtörő adapterébe integrált kompakt tarlózúzót, ezzel megtakarítva egy teljes munkamenetet. A fejlesztéssel alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás érhető el a hagyományosan végzett mulcsolással összehasonlítva.

A STUBBLE CRACKER soronként egy forgó tányérral működik, amelyet két speciális kialakítású és különleges bevonatú zúzóval szereltek

Intelligens kombináció

A STUBBLE CRACKER soronként egy forgó tányérral működik, amely két speciális kialakítású és különleges bevonatú zúzóval szerelt. Ezek összezúzzák és felaprítják az összes szármaradványt az első internódium alatt. A bevonatnak köszönhetően hosszú élettartam érhető el, miközben a karbantartási költség alacsony marad.

A csúszótalpak állandó távolságra tartják a zúzókat a talajtól a körülményektől függetlenül, ami csökkenti a kopást, és tartósan magas munkaminőséget biztosít. A rotorok percenkénti 1200 fordulattal üzemelnek, és párosával vannak meghajtva egy kardántengelyen keresztül. Egy racsnis biztonsági kapcsoló hatékonyan védi a hajtásláncot a túlterheléstől és az akadályokkal való ütközés hatásaitól. A rotorok fordulatszámának mérésével a gépkezelő hibajelzést kap a CEBIS-rendszeren keresztül az esetleges eltömődések során. Ezenkívül a rendszer automatikusan kiemeli a rotorokat két hidraulikus munkahenger segítségével az érzékelt eltömődés vagy idegen tárggyal való ütközés során. A zúzóegység szintén automatikusan kiemelkedik a fordulók során, tolatáskor vagy az adapter felemelésekor.

Alacsony teljesítménykövetelmény és minimális fogyasztás

Belső összehasonlítások alapján a szükséges plusz teljesítmény mindössze 3 kW soronként, azaz összesen 25 kW a nyolcsoros CORIO 875 FC STUBBLE CRACKER adapteren, amely előszériás kivitelben lesz elérhető a 2023-as évtől. A fogyasztás várhatóan egy hektáron 2 literrel növekszik a STUBBLE CRACKER használata során. Ez azt jelenti, hogy a CORIO STUBBLE CRACKER jóval hatékonyabb, mint a külön menetben végzett aprítási folyamat, különösen azért, mert az erőgép működtetéséhez szükséges energiát ki lehet vonni a kalkulációból.

A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyeteme által végzett kutatások eredményei megerősítik ezeket az adatokat. Egy 2021-ben végzett felmérés során 30%-os üzemanyag-megtakarítást és 50%-os munkaerőigény-csökkenést mértek a szármaradványok külön munkamenetben végzett elmunkálásához képest. Emellett a CORIO STUBBLE CRACKER használata csökkenti a fuzáriumfertőzések kialakulásának kockázatát, hiszen a szármaradvány gyorsan és nagyobb mértékben lebomlik a betakarítást követő talajművelés során.

Közúti szállítás során a zúzóegység hidraulikusan felemelkedik, és kompakt módon helyezkedik el a fővázon, így a látótér csak kisebb mértékben csökken a közúton. A nyolcsoros CORIO 875 FC esetében a STUBBLE CRACKER opció nagyjából 400 kg plusz tömeget jelent.

A CEMIS 1200 terminál új mércét állít a precíziós gazdálkodási műveletek terén

A TRION kombájnokban 2021-ben bemutatkozó CLAAS CEMIS 1200 terminál mostantól elérhető a LEXION és JAGUAR géptípusokhoz, valamint a CLAAS traktorcsaládokhoz is. Az automatikus kormányzás mellett az eszköz kezeli az online dokumentációkat, az ISOBUS és a TASK Controller kapcsolódó alkalmazásait, a szakaszvezérlést és a mennyiségszabályzást is. A CLAAS ELECTRONIC SYSTEMS által kifejlesztett új CEMIS 1200 a korábbi S10-es univerzális terminált váltja le. A 12 colos érintőképernyő kialakítása, grafikája és felhasználói rendszere a CLAAS CEBIS rendszeren alapul, így használata egyszerű és felhasználóbarát. Az új CEMIS 1200-ban alkalmazott vevőegység és vezérlés technológiáját a Trimble és a CLAAS közös stratégiai partnerség keretében fejlesztette ki.

A CLAAS ELECTRONIC SYSTEMS által kifejlesztett új CEMIS 1200 a korábbi S10-es univerzális terminált váltja le

Éles felbontás és áttekinthető felület

A CEMIS 1200 terminál nagy fényerejű, 12 colos és érintőkijelzős eszköz, ráadásul a nappali és éjszakai nézet között manuálisan lehet váltani rajta. A munkavégzéshez és az automatikus kormányzáshoz, valamint a helyspecifikus mennyiségkijuttatáshoz és a dokumentációhoz használt felületek mind szabadon konfigurálhatók. A gyors elérés segítségével pillanatok alatt egyszerűen hozzá lehet férni a fontos funkciókhoz és menükhöz.

Maximális sávszélesség az automatikus kormányzáshoz

A CEMIS 1200 terminál SAT 900 multi-GNSS-vevőegységgel érkezik, így a lehetőségek széles skálájához tud alkalmazkodni. A vevőegységet és a támogató szenzorokat egyetlen egységbe kombinálták. A SAT 900 egység támogatja az összes korrekciós jelet (világszerte SATCOR – Trimble RTX, EGNOS Európa részére, RTK NET és RTK Ready, SBAS Amerika és Japán részére), valamint képes a GPS, GLONASS, Galileo és BEIDOU műholdrendszerek jeleinek vételére is. A vevőegység és a terminál gyorsan és egyszerűen áttelepíthető a flottában dolgozó különböző gépek között.

Multifunkciós ISOBUS-képességek

A GPS PILOT automatikus kormányzás mellett a CEMIS 1200 terminál az alapfelszereltség részeként tartalmazza az ISOBUS UT/AUX-N és ISO Task Controller TC-BAS funkciókat az ISOBUS-alapon vezérelhető munkagépekhez, továbbá az online fájlátvitelt a dokumentációkhoz kapcsolódóan. A TC-BAS funkció lehetővé teszi a megbízások importálását és exportálását, beleértve a referenciavonalakat, a határvonalakat, illetve a munka paramétereit is, mindezt ISO-XML formátumban, hogy azokat a farmmenedzsment szoftver is fel tudja dolgozni. A TELEMATICS platform vagy az FMIS-rendszerek segítségével (365FarmNet és Omnia) a megbízások online is átküldhetők.

Fodor Mihály