fbpx

A batáta sem ússza meg: terjed az új zárlati károsító

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 10.

Növényegészségügyi szempontból jelentős, az édesburgonyát (batátát) károsító vírus jelent meg hazánkban. A klorotikus törpülést okozó vírus már nem csak az étkezési gumókban van jelen, hanem a szaporítóanyag-előállításban is. A Nébih felelős termelői hozzáállást kér.

Mi ez a betegség?

Az édesburgonya klorotikus törpülését okozó vírus (Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus – SPCSV) tüneteire a törpülés, mozaikosodás és klorotikus foltok vagy a levélerek mentén enyhe világoszöld színezetű mintázat megjelenése a jellemző, továbbá egyes fajtáknál lilás elszíneződés is előfordul.

klorotikus törpülés batáta
Klorotikus törpülés batátában (forrás: Nébih)

A vírus veszélyessége abban rejlik, hogy képes kölcsönhatásba lépni más növénykórokozó vírussal, például az SPFMV-vel (Sweetpotato feathery mottle virus). A két vírus között fellépő kölcsönhatás (ún. „szinergikus reakció” vagy „komplex vírusbetegség”) a fertőzött növényben az SPFMV vírusrészecskék gyors felszaporodásához vezet, amely a Sweetpotato virus (SPVD) betegséget eredményezi. Az SPVD tünetei súlyos satnyaság és sárgulás, ami terméscsökkenést okoz.

Európában először 2002-ben Spanyolországban írták le a vírust, majd 2020-ban Portugáliában, 2022-ben Belgiumban, Görögországban és Hollandiában is igazolták a jelenlétét. Magyarországon először 2020-ban a Dél-Alföldön mutatták ki édesburgonya-gumókból. 

Itt van már a palántákban is

Idén májusban a hatósági szemlék során vett növényminták laboratóriumi virológiai vizsgálata az SPCSV károsító jelenlétét igazolta egy batátaszaporítóanyag-előállítónál. A vírust Csongrád-Csanád vármegyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett növényekből vett mintákból mutatta ki a hatóság.

A növényvédelmi szakemberek zárlati intézkedéseket tettek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozására. Megkezdték a fertőzés forrásának felderítését, valamint szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el, ami magában foglalja a fertőzés terjesztésére alkalmas minden anyag (pl. munkaruha, metszőolló) rendszeres fertőtlenítését is. A helyszínen megsemmisítést, talajba dolgozást, valamint totális gyomirtószeres kezelést rendelt el a hatóság.

Mit tegyen a termesztő?

A zárlati károsító hazai előfordulása miatt különösen indokolt a szaporítóanyag vagy batátagumó kizárólag megbízható forrásból való beszerzése, valamint az étkezési célra termesztett gumók használatának kerülése. Emellett szükséges a termesztés és a forgalmazás általános higiéniai szabályainak szigorú betartása, valamint a használt eszközök alapos és rendszeres fertőtlenítése. Javasolt továbbá a vírusvektorok elleni védekezés és az önellenőrzés, ugyanis a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál is előfordulhat a vírus.

A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az SPCSV zárlati károsítóként bejelentés-köteles. Megjelenésének gyanúját – a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével – kötelező jelenteni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalnak. Ennek részletei megtalálhatóak a Nébih honlapján.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó cikkünk: Batátazsizsik – Ne reméljük, hogy elkerüli az országot.