fbpx

Temessük-e a spanyol agrárkivitelt?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 30.

Durva aszály tizedelte idén is a spanyol mezőgazdaságot, nem csoda, ha az elmúlt években felerősödtek a helyi agrártermelést sirató hangok. Azért mégsem kell temetni a spanyol exportot – vélekednek a helyi elemzők. Igaz, az elemzésbe csak a legnagyobb európai riválisokat vonták be. Így is izgalmas a kép.

spanyol saláta
A spanyolok jobban kitettek az éghajlatváltozásnak, mint mi, de a világ hetedik legnagyobb agrárexportőrei (forrás: climateinteractive.org)

Az elhúzódó szárazság és a termelési költségek meredek emelkedése ellenére a spanyol agrárium mérsékelt növekedési tendenciát mutat. A barcelóniai Caixabank Research ágazati jelentése szerint Spanyolország agráriuma nehéz helyzetben van, de meg tud birkózni vele.

Az utóbbi évek hatásai a spanyol agráriumra

  1. A spanyol agrárium már sokadik éve aszálytól szenved, ráadásul a termésveszteségek meredeken emelkedő termelési költségek mellett következtek be. Az ágazat kibocsátása reálértéken 8,8%-kal csökkent 2022-ben. Spanyolország belátta, hogy a klímaváltozás súlyosan érinti, gyors cselekvésre van szükség a versenyképesség javítása érdekében.
  2. Örömteli viszont, hogy az orosz–ukrán háború ellenére a nyersanyagárak vissza tudtak rendeződni a nemzetközi piacokon. A termelés 2023-ban kedvezőbb ráfordítási szint mellett zajlott.
  3. Ha az állattartás költségeit nézzük, a gabona is inputanyag, így a spanyol hústermelés üdvözölni tudta a szemestakarmányok árának csökkenését, és a fogyasztók által fizetendő árak is mérséklődtek. A javuló inflációs adatok a fogyasztás fellendülését is ösztönzik.
  4. A spanyol agrárium éles versenyben áll néhány fontos európai szereplővel, mint Franciaország, Olaszország, Németország és Hollandia. Ezekkel az országokkal összevetve kell hoznia a jó exportszámokat.
  5. Egy átlagos spanyol gazdaság üzemnagysága még mindig kisebb, mint a versenytársaknál, de a válságsorozat kedvezett a koncentrációnak.
  6. Fontos a tevékenység diverzifikálása. A spanyolok is egyre inkább ráéreznek, hogy a falusi turizmus jó kiegészítő bevételi forrás. A világjárvány után a helybéli értékek és a vidéki élet felértékelődött: a turisták felfedezték, hogy nemcsak tengerpartja van Spanyolországnak.

Az idei sem volt jó év

2022-ben a spanyol növénytermesztés volumene meredeken csökkent (–13,6%), sokan meg is kongatták a vészharangot. Az aszály ugyan egész Európára kiterjedt, de egyes országok – így Spanyolországon kívül Magyarország is – extrém dózist kaptak a klímaváltozásból. A 2023-as termésre vonatkozó becslések ismét gyengék az országban, miközben az EU egésze jobb évjáratnak örvendett.

Őszi kalászsokból borzalmas átlagokat arattak idén a spanyolok, a június-júliusban levágott táblák 9 millió tonna termést eredményeztek szemben a tavalyi aszályban elért 14,4 millió tonnával és a jobb adottságú 2021. év 19,3 millió tonnájával. Tehát a felét sem termelték meg a két évvel ezelőtt kalászos mennyiségnek. (Az olívaolaj termelése is kevesebb mint a felére csökkent egyetlen év alatt.)

A terményárak csökkenése náluk jó hír

Mivel idén olcsóbban beszerezhetők a termeléshez szükséges inputok, a végtermékek ára is csökkenést mutat. Az energia ára bő 40, a műtrágyáké több mint 25 százalékkal csökkent idén. Ennek ellenére a termelés összköltsége még mindig mintegy harmadával magasabb, mint a háború előtt volt. Tekintettel arra, hogy Spanyolország az állati takarmányozásra szánt gabona körülbelül felét importálja, a nemzetközi árak csökkenése egyre versenyképesebbé teszi a helyi termelést. Az inflációs nyomás Spanyolországban is mérséklődik.

Jó teljesítmény egy gyenge mezőnyben

Ha összehasonlítjuk a spanyol agrárkivitel alakulását a meghatározó európai országokéval, azt látjuk, hogy a teljesítmény visszaesése nem egyedi jelenség, sőt, az ország jól teljesít a riválisaihoz mérten (lásd ábra). A spanyol agrárexport értéke erőteljesen növekszik még akkor is, amikor mindenki másnál csökkenést látunk. A kivitt mennyiség tekintetében az idei visszaesés 9 százalékos, de a riválisoknál ennél is nagyobb volt, az EU egészében pedig 15 százalékosra tehető.

spanyol agrárkivitel
Forrás: agroberichtenbuitenland.nl

A 2021-es adatok alapján Spanyolország a hetedik legnagyobb az exportőrök világranglistáján és a negyedik az európai országok között (Hollandia, Németország és Franciaország után, Olaszországot megelőzve). Az ország folyamatosan növeli a részesedését a globális agrárexportból. Vagyis bár meredeken esett a spanyol agrárium teljesítménye az utóbbi két évben, korai még temetni.

Ezzel együtt az éghajlatváltozás hatalmas kihívást jelent számukra. Bár a jelentés szerint nem romlott a nemzetközi pozíciójuk, ezt csak az EU-n belülre értik. Már nem sokáig vigasztalhatják magukat azzal, hogy nyerni tudtak egy gyenge mezőnyben. Marokkó és Törökország kíméletlenül a sarkukban liheg.

Kapcsolódó cikkeink:

Az energiaválság lendített a spanyol paradicsomtermelésen
Spanyol dominancia az őszibarackpiacon