fbpx

Az agrárium a programozók számára is kincsesbánya

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 09.

Egy táblán jelezni a méhsűrűséget vagy a gyomborítottságot nem is túl nehéz feladat, még sincs megoldva. Az ennél komolyabb programozói kihívások pedig százával hevernek az asztalon.

 

árpa
Lehet becsülni, kvadrátozni, vagy pontosan mérni a gyomot – várják az okos programokat hozzá (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Digitális alkalmazások konkrét problémákra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Design Terminal támogatásával – 2019-ben indította el a NAK TechLab inkubációs programot, melyben agrártechnológiai startupok vezető nagyvállalatok segítségével tökéletesíthetik a fejlesztéseiket. „A NAK TechLab inkubációs programnak gazdaságilag is fontos szerepe van. A program során létrejövő együttműködések új agrárszolgáltatások megjelenését alapozzák meg, melyek elősegítik a digitalizáció szélesebb körű elterjedését. Az együttműködő nagyvállalatok segítségével a megoldások számos olyan helyre is el tudnak jutni, ahova egyébként nincs lehetőségük” – hangsúlyozza a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

 

Például ezekre van szükség

A NAK TechLab szakmai partnere már harmadik éve az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport és a KITE Zrt. Hozzájuk idén a Corteva Agriscience és a Bayer Crop Science csatlakozott. A Corteva például olyan adatvizualizációs rendszer fejlesztését várja, amely érhető formában képes megjeleníteni egy adott hibridvetőmag teljesítményét és ezt összehasonlítani más vetőmagokéval. A járvány tanulsága az is, hogy szükség van virtuális fajtabemutatókra, egy erre specializálódott rendszerre is szüksége lenne a cégnek. A Corteva nyitott minden precíziós gazdálkodáshoz köthető innovációra is, például a „see and spray” technológia területén, vagy a döntéstámogató rendszerekben a fenntarthatóságot elősegítő modulokkal.

A Bayer a gyomborítottság mértékét szeretné pontosan számszerűsíteni egzakt, százalékos értékkel. Sokkal nehezebb feladat, de fontos lenne a gazdákat az ideális vetésidő kiválasztásában egy okos alkalmazással segíteni. A kor kihívásainak megfelelően a méhek jelenlétét is jelezni szükséges a permetezést tervező gazdálkodók számára, erre akár a zümmögés hangerejét mérő eszköz is alkalmas lenne. A nemesítésben és a gyomirtásban is hasznosak lehetnek olyan „tanuló” programok, amelyek a képfeldolgozó/felismerő algoritmus révén elkülönítik a növényállományra nem jellemző egyedeket. A további kihívások és a jelentkezés részletei itt találhatók. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.