fbpx

Folytatódik a zivataros, jégveszélyes időjárás

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 21.

A pünkösdi hétvégén az ország nagy részébe zivatarok, helyenként jégeső formájában érkezett a csapadék. Keddre az ország délnyugati vármegyéire adtak ki riasztást, szerdán már ismét az ország északkeleti részében lesz a zivatargóc.

zivatar
Próbára teszi a kalászosokat az időjárás (fotó: Horizont Média)

Délnyugatról indul a zivatarzóna

Bár nagyon vártuk az esőt, érkezhetett volna szelídebb formában is. A HungaroMet szerint folytatódik a nyugatlan időjárás. Kedd délutánig főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, de a Dunántúl más részein és az Északi-középhegységben sem kizárt egy-egy zivatar. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé, északkeleti irányban. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos (általában 60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (ált. 15-30 mm, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 mm), apróbb szemű jég (<2 cm) kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés). Az éjszaka második felére a zivatartevékenység az ország északkeleti felére tevődik át.

zivatar riasztás

Holnapra az északkeleti országrészbe érkezik

Szerdán a nap első felében elsősorban az ország északkeleti harmadán fordulhat elő nem heves zivatar, emellett az Észak-Dunántúlon minimális eséllyel villámtevékenység társulhat egy-egy záporos góchoz. Délután az északkeleti, keleti harmadban ismétlődő jelleggel újabb zivatarok alakulhatnak ki, melyeket felhőszakadás (ált. 15-30 mm, lokálisan néhol >30 mm), apró szemű jég (< 2 cm) és szélerősödés kísérhet. Emellett délután kisebb számban a nyugati és déli határvidéken is előfordulhatnak zivatarok. A késő esti órákra a zivatarok lassan fokozatosan lecsengenek, jelentősen csökken a számosságuk.