fbpx

Ukrajnában is pusztított a májusi fagy

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 22.

Ukrajnában május 5. és május 14. körül érkeztek komoly fagyok, amelyek szinte az egész országban terméskieséshez vezettek. Csak a középső és nyugati tájak úszták meg a helyenként -9°C-os hideget.

alma fagykár
Május elején az ukrán almáskertekben is pusztított a fagy (forrás: FreshPlaza)

Szántóföld

Helyi szakemberek szerint azok az őszibúzatáblák, amelyek még csak kalászolás fázisában voltak, 20-30%-os veszteséget szenvedhettek a fagyokban, míg az érés fázisában lévő állományokban ennél is nagyobb lehet a terméskiesés. Hasonló a helyzet a repcékben is. A fejlődő kukoricát és napraforgót csak kisebb, lokális károk érték. A borsót a virágzási szakaszban érte a fagyhatás, ami érzékeny veszteségekhez fog vezetni a termésmennyiségben.

Egyedül Ukrajna középső és nyugati részei úszták meg számottevő kár nélkül az idei májust, mivel itt inkább csak erős hideghatás érte a növényeket, fagy nem. Az ország legfontosabb szántóterületei azonban nem itt találhatók, ezért a termésveszteség arányaiban nagyobb lesz, mint amit a fagymentes terület nagysága sejtet.

Gyümölcsöskertek

Az ország északi részein május 14-én mínusz 6-8 fokos hideget mértek, ami a virágzó áfonyaültetvényben 30-50 százalékos fagykárt okozott. A málnásokban hasonló mértékű károkat figyeltek meg. A május 5-i fagyok pedig a kajszitermést tizedelték meg. Az almáskertekben érdekes módon Ukrajna középső régiójából jegyezték fel a legnagyobb kárt, itt 30 százalékos veszteségekről szólnak a hírek. Ebből a gyümölcsből országos szinten 10-20 százalékos lehet a termésveszteség.

Kapcsolódó cikkünk: Lezúzták a fagyok az orosz búzát, meglódult a tőzsde.