fbpx

Napraforgó – „Utam a csúcsra”

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 február 10.

Arnold Schwarzeneggertől vettük kölcsön ezt a címet, önéletrajzi könyvének magyar kiadása alapján. Természetesen nem váltunk profilt, továbbra is a terménypiaccal kapcsolatban szeretnénk néhány gondolatot megosztani, ezen belül is a napraforgóra koncentrálva, amelynek idei évi áralakulása juttatta eszünkbe a fenti címet.

 

Előzmények

Napraforgó: Követi a repce ártrendet? – 2020. augusztusában tettük fel ezt a kérdést, a repce betakarítást követő áremelkedés kapcsán. A repce árának komoly támaszt adott az EU korábbi éveknél alacsonyabb, 17 millió tonna alatti termése.

A lenti ábrán látható, hogy július folyamán több hullámban is nagyot emelkedett a repce ára, így aki közvetlenül betakarítás után akarta értékesíteni áruját, találhatott erre kedvező pillanatot. Különösen, ha a döntést a július második felében bekövetkezett forinterősödés előtt meghozta.

Euronext repceárjegyzés
Euronext repceárjegyzése 2020. augusztusi határidőre (Barchart)

 

De kanyarodjunk vissza a napraforgóra!

A napraforgó világpiacának két legnagyobb szereplője Ukrajna és Oroszország. „Mindkét ország egyes részein az átlagnál magasabb hőmérséklet volt tapasztalható július folyamán, néhol csapadékhiánnyal. Bár korai még a vészharangot kongatni, kérdés, ez milyen hatással lesz a termés alakulására” – írtuk augusztusban.

Mint utólag kiderült, nyugodt szívvel lehetett volna ezt megtenni, azonban júliusban még optimista előrejelzésekről olvashattunk. Világszinten 57 millió tonna feletti rekordtermést vártak az elemzők, 31 millió tonna feletti ukrán és orosz terméssel.

Azonban egyéb tényezőket is figyelembe véve, amelyek hatással vannak az olajos magvak és növényi olajok árára, már látszott, hogy indokolt az óvatosság. Nagyon száraz időjárás uralkodott Brazíliában és Argentínában. Az olajmagvak nemzetközi mérlegében a szójabab képviseli a legnagyobb súlyt, így nem közömbös, mi történik ezen a két fontos termőterületen.

A növényolajárak emelkedésnek indultak a fokozott kereslet miatt (Kína, India részéről). Mindez csökkenő pálmaolaj-termeléssel párosult, megcsappant készletekkel az exportőr országokban (Indonézia, Malajzia).

 

Euro/forint árfolyam 2020.07.
Euro/forint árfolyam 2020. júliusban (Barchart)

 

Augusztusban a Fekete-tenger mentén a napraforgóárak 5 éves csúcsra kerültek, a száraz időjárás következtében tovább romlottak a terméskilátások. Ahogy a feldolgozók egyre inkább keresték az új termést, úgy húzódtak vissza az eladók a piacról.

A chicagói tőzsdén jegyzett szójabab ára szintén jelentősen emelkedett; ennek két fő oka a kedvező exportkilátások és a szárazság az USA középnyugati vidékén.

Chicago szójababjegyzés
Chicagói szójababjegyzések 2021. januári határidőre (Barchart)

 

Aratás, és ami utána jött…

A betakarítás idejére sem érkeztek pozitív hírek. A Fekete-tenger környéki napraforgó-termésbecslések egyre lejjebb csúsztak, a fontos szójabab-termőterületeken (Argentína, Brazília, USA) nem szűnt a szárazság. Kína szójababvásárlása folyamatos keresletet biztosított. A pálmaolajról már ejtettünk szót korábban; a 2020. évi várható termés 3 éves mélypontot jelent. A terméskiesés miatt számos eladó nem vagy részben teljesített, így az ő vevőik (nagykereskedők, növényolajgyárak) kétségbeesetten keresték a magot, hogy helyt tudjanak állni saját eladásaikat tekintve.

Mindez oda vezetett, hogy a napraforgómag- és -olajárak hegymenetbe kapcsoltak, november végéig szinte töretlenül emelkedve. Ugyanez az áralakulás jellemezte a chicagói szójababjegyzéseket, bizonyítva, hogy minden mindennel összefügg.

Természetesen a napraforgómag mérlegszámai is alaposan megváltoztak. Senki sem beszélt már rekordtermésről, a világ össztermése 50,5 millió tonna körül alakul, ami kicsivel több, mint 5 millió tonnás csökkenés az előző szezonhoz képest. Ebből Ukrajna és Oroszország kb. 27,5 millió tonnája jócskán elmaradt az optimista előrejelzésektől.

A napraforgóolaj, ezzel együtt a mag ára akárcsak fél éve is elképzelhetetlen magasságokba emelkedett. Az európai növényolajárakat két jelentős árcentrum határozza meg: a nyugat-európai kikötők (ún. 6 ports) és a fekete-tengeri kikötők. Az előbbi esetében a júniusi napraforgóolaj-árak 805 dollár/tonnáról 1 155 dollár/tonnára emelkedtek. A Fekete-tenger esetében 775 dollár/tonnáról ugrottak1 125 dollár/tonnára. Ez mindkét esetben több mint 40%-os áremelkedés, ami alaposan átírta a szezon előtti elképzeléseket. Az áremelkedés olyan szintet ért el, hogy a kereslet egy része olcsóbb olajok (pl. szójaolaj) felé fordult, az eddigi emelkedés megtorpant.

Eddig csak nemzetközi összefüggéseket vizsgáltunk, ideje áttérni a magyarországi helyzet alakulására. Hasonló folyamat játszódott le nálunk is. Az ó termésű mag teljesen elfogyott, ez már önmagában adott egy alapfeszültséget a piacnak, a kedvező előzetes termésbecslések után a végeredmény már kevésbé volt kedvező. Ezzel együtt a magyarországi össztermés lényegében változatlan maradt: 1 740 000 t, a tavalyi 1 702 000 tonnával szemben. Számos termelőnek az előzetesen szerződöttnél kevesebb napraforgómagja termett. Mindez tetézve a száguldó magárak okozta lelki feszültséggel, nem könnyítette meg sem az eladók, sem a vevők dolgát. Termelőink túlnyomó része becsülettel helytállt az előszerződéseket tekintve, nem felejtették el, hogy az IKR Agrár Kft. is mindig betartotta a szerződéses feltételeket! Büszkék vagyunk arra a termelői körre és arra az üzleti morálra, ami az IKR-es termelőket jellemzi! Köszönjük, hogy kitartottak a hosszú távon kölcsönösen előnyös üzleti modell mellett!Még egy nagyon fontos dologról kell szót ejteni a magyar viszonyokat tekintve. A HO napraforgómag vetésterülete soha nem látott nagyságrendet ért el. Hivatalos statisztika nincsen a HO/LO vetésterületre, azonban a szakma konszenzusa alapján a HO vetésterület meghaladta a 40%-ot. Bár nagyot nőtt a magyarországi HO-feldolgozás, ez még mindig nem éri el az LO-felhasználást. Így hiába száguldott a HO ára is Magyarországon, összességében diszkonttal forog az LO-hoz képest.

Végezetül egy érdekesség annak illusztrálására, hogy az információáramlás nemzetközi szinten is akadálytalan. A nemzetközi trendek határoznak meg mindent, lokális piacok szinte nincsenek. A napraforgónak nincs jegyzése nemzetközileg elfogadott, nagy tőzsdén. Helyi jelentőségű tőzsde (SAFEX) a Dél-Afrikai Köztársaságban található, ám ennek napraforgójegyzései teljesen lekövették a világ egyéb részein történt eseményeket.

SAFEX napraforgójegyzése

A SAFEX napraforgójegyzése 2020. decemberi határidőre (Barchart)

 

2021: Mit hoz a jövő?

A közeljövőt tekintve figyelnünk kell a dél-amerikai időjárást, hogy mekkora szójababterméssel tud márciustól hadrendbe állni Argentína, Brazília. A jónak ígérkező ausztrál repcetermés vajon olyan jó lesz-e, mint amilyennek várjuk? Ha igen, bírja-e a logisztika az exportot? Kérdés, hogy a magas növényolajárak mennyire vetik vissza a keresletet, illetve, ha normalizálódik a Covid-helyzet, az mennyiben emeli a keresletet. Magyar összefüggéseket tekintve a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen mértékben lefedezettek a hazai gyárak napraforgómaggal. A 2021. évi termést tekintve elindultak a szerződéskötések, állunk tisztelt Partnereink rendelkezésére. Az induló árak magasabbak az elmúlt év hasonló időszakához képest, ennek ellenére a tavalyinál mérsékeltebb az érdeklődés.

Magyarország köztudottan a 8. legnagyobb napraforgó termelő ország a világon. Az ország fekvése, valamint az itt uralkodó éghajlati viszonyok lehetővé teszik a jó minőségű napraforgómag termesztését.

Az IKR Agrár Kft. az elmúlt években a napraforgó területén egyedülálló tudásbázist halmozott fel. A földbe kerülő vetőmag; az abból kifejlődő növény számára tápelemeket szolgáltató -, különböző formájú műtrágya; a védelmét biztosító növényvédő szerek széles választékával állunk rendelkezésre.

A termelőknek juttatott inputanyagokból előállított termésből saját feldolgozóüzemben jó minőségű növényi olajat készítünk, és azt juttatjuk vissza a fogyasztók asztalára.

Manapság ritka az ennyire nyomon követhető termékpálya a napraforgó-termesztés és -feldolgozás területén. Ezért gondoltunk arra, hogy 2020. évtől egy saját technológiát kínálunk, tudományos háttérrel, kísérletekkel alátámasztott inputanyagaink legjavát válogatva, innovatív újdonságokkal kiegészítve.

 

Ismerje meg az IKR Agrár Kft. minőségi napraforgó termesztés-technológiáját egy csomagban, kérje az új katalógusunkat területi képviselőinktől!

Elérhetőségeiket megtalálja a www.ikragrar.hu weboldalunkon.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Ikr logó

 

SZERZŐ: EGRI LAJOS SENIOR TRADER, OLAJOS MAGVAK • IKR AGRÁR KFT.