fbpx

635,61 millió forint vissza nem térítendő támogatás

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 09.

Széchenyi 2020 keretében futó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) 635,61 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK).

A téma

A növénytermesztési rendszerek klímaváltozásnak való kitettsége, érzékenysége, sérülékenysége, illetve adaptációs lehetősége, ahol az összekötő elem a víz – a NAIK munkatársai hat kutató intézet 19 telephelyén végzik a komplex vizsgálatokat.

 

Mezőgazdaság

A klímaváltozás elsősorban az extenzív kultúrákat érinti (Fotó: Kohout Zoltán)

Hosszabb távon gazdaságosabb, ha tudunk alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez

A projekt nemcsak egy-egy művelési ág (szántó, erdő, gyümölcsös, szőlő, vagy zöldségtermesztés) önálló és elszigetelt vizsgálatára terjedt ki. Komplex művelési rendszerek vizsgálatával, melyek interakcióban és egymás komplementereként is számításba veendők (például agrár-erdészeti rendszerek) keresik az innovatív megoldásokat.

A klímaváltozás elsősorban az extenzív kultúrákat érinti, így az erdőgazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, valamint a szőlészet egyaránt kitett a kedvezőtlen hatásainak.

Intenzív termesztéskor a környezeti tényezők egy része mesterségesen befolyásolható, így az ilyen kultúrák kevésbé veszélyeztetettek, ám ez esetben a beruházási költségek lehetnek magasabbak a termesztőházak, vagy jéghálók kialakítása miatt.

 

Mezőgazdaság

Törekedni kell a fenntartható gazdálkodásra (Fotó: Kohout Zoltán)

 

Globális kihívások, nemzetközi elvárások, uniós előírások

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás; a fenntartható és minőségi mezőgazdaság; az élhető társadalom – globális kihívások és elvárások a tágabb és szűkebb nemzetközi környezetben. Ehhez kapcsolódó területek az élelmiszerbiztonság fokozása, a fenntartható gazdálkodásra törekvés, valamint a biogazdaságok számának növelése.

Ezek megvalósítását segíti a fajtanemesítés, a vízgazdálkodás, az öntözésfejlesztés, a talajjavítás és az agrár-biotechnológia területén végrehajtott vizsgálatok.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc