fbpx

Két hónap múlva elfogy a brazil műtrágyakészlet

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 18.

A jelenlegi raktárkészlet egyébként extrém nagynak számít, mivel már tavaly ősszel elkezdték a tartalékolást a brazilok. A bajok nyáron, a fővetésű kukorica előtt fognak kezdődni. A világ harmadik legnagyobb kukoricaexportőréről beszélünk, így az egész világpiacot érinti, hogyan oldják meg a problémát.

brazil kukorica
A márciusig elvetett safrinhának még jut tápanyag (forrás: pbs.twimg.com)

Sokkal kevesebb tápanyag érkezhet

Brazília legnagyobb műtrágya-beszállítói közé tartozik Oroszország, Kanada, Kína, Marokkó, az Egyesült Államok és Fehéroroszország. (A dél-amerikai ország 80-85 százalékos importkitettségétől és megoldási terveiről itt írtunk: Fékeveszett bányanyitás és műtrágyagyár-építés kezdődik.) Az elmúlt években az orosz műtrágyák (főleg az ammónium-nitrát és a kálium) az ország műtrágyaimportjának több mint ötödét adták. Az orosz gyártás idén és a következő évben várhatóan jelentősen lelassul, és a termékek kihajózása sem egyszerű: a nemzetközi tengeri biztosítótársaságok nem kötnek szerződést a régióból rakományt szállító hajókra, és a SWIFT-tranzakciók tilalma miatt extrém nehézzé vált a pénzmozgások kivitelezése.

brazil műtrágyaimport

Év végén jól bespájzoltak

Brazília – hasonlóan ahhoz, ahogy a magyar gazdák is reagáltak az elszabaduló műtrágyaárakra – tavaly év végén alaposan bespájzolt az ásványi tápanyagokból. 41,6 millió tonna műtrágyát importált, ami csaknem 40 százalékkal (!) haladta meg a 2020. évi mennyiséget. Normál évjáratban az induló készletek három hónapig szoktak kitartani Brazíliában, idén akár a teljes első félévet lefedi a raktározott mennyiség.

Nyáron dönteni kell

A műtrágyaimportőröknek júniusban el kell dönteniük, hogy mennyi tápanyagot rendeljenek Oroszországból, mivel a hajók másfél-két hónapon át utaznak a tengereken. Az első problémák tehát a fővetésű kukorica előtt, szeptemberben fognak jelentkezni. A termelők mintegy 60 százaléka rendelhetett már erre az időszakra is műtrágyát, a másodvetésű safrinha idejére (december) pedig legfeljebb a 30 százalékuk. Szakértői becslések szerint az árak emelkedése visszafoghatja a műtrágyavásárlást. Március végén februárhoz képest már 25 százalékkal több szója árából lehetett azonos mennyiségű káliumműtrágyát kifizetni, a karbamid pedig 50 százalékkal több szójával volt egyenértékű, azaz az agrárolló drasztikusan romlik.