fbpx

Csökkentett talajművelés. Hogyan kezdjünk hozzá?

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 28.

A csökkentett talajművelés (amelyet konzerváló talajművelésnek is neveznek) egy olyan földművelési mód, amely kevésbé terheli a talajt, mint a hagyományos gazdálkodás. Mindennek a lényege, hogy megvédjük a termőtalajt a növényi maradványok felhasználásával és a talajbolygatás korlátozásával minimális talajművelés mellett. 

tarló
A növényi maradványokból képződő fedőréteg segít megelőzni a talaj, víz és levegő általi erózióját

Napjainkban a talajművelés csökkentését egyre inkább klímamegoldásként és a talajegészségügy szempontjából előnyös gyakorlatként ismerik el. Ez a gyakorlat gyakran azt jelenti, hogy kisebb mélységben kisebb intenzitással művelünk, ami összességében kevésbé bolygatott termőterületeket eredményez. A talajművelés csökkentése meggátolja a talajeróziót és növeli a talaj termőképességét. Továbbá előnyösen befolyásolja a termelési költségek alakulását. Egyes tanulmányok szerint a csökkentett talajművelési rendszerek több mint 66%-kal csökkentik a szántóföldi előkészítési időt a hagyományos talajművelő rendszerekhez képest. 

A talajművelés csökkentése a fenntartható gazdálkodás szempontjából több okból is fontos. A növényi maradványokból képződő fedőréteg segít megelőzni a talaj, víz és levegő általi erózióját, így hozzájárul az értékes felső talajt megőrzéséhez. A talaj szerkezete javul, mert nem használnak nehézgépeket (ami a talaj tömörödését okozza). Mélyművelés hiányában élénkebbé válhat a földigiliszták tevékenysége, számuk növekszik, ami magával hozza a jobb talajszellőztetés és a jobb talajtermékenység előnyeit. Ugyanezen okból nő a mikrobiális aktivitás a talajban is. A talajbolygatás csökkenése eredményeként a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátása kedvezőbben alakulhat.

A kevesebb talajművelés segíthet visszafordítani a túlzott talajműveléssel kapcsolatos problémákat és hozzájárulhat a talaj egészségének helyreállításához. 

csökkentett talajművelés
A kiadvány minden aspektusból megvizsgálja a csökkentett talajművelést

Joggal vetődik fel a kérdés a gazdákban, ha váltani szeretnének, akkor miként kezdjenek neki. Az elinduláshoz nyújt hatékony segítséget az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) új, ingyenesen elérhető kiadványa, ami a Csökkentett talajművelés alkalmazása az ökológiai gazdálkodásban címet viseli. A kiadvány minden aspektusból megvizsgálja a témát. Úgymint a csökkentett talajművelés: módszerei, feltételei, korlátai, gyakorlati példái és a javasolt talajművelő eszközei.

A csökkentett talajművelés előnyeit alátámasztó adatok részben a Svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) kísérleteinek az eredményeiből származnak.

A témában készült, a regeneratív gazdálkodást feldolgozó sorozatunk aktuális része itt olvasható.

Czékus Mihály