fbpx

Csávázási technológia kapta a nagydíjat

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 19.

A gazdálkodás minőségét, jövedelmezőségét javító újdonságokat díjazott „A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2022” szakmai zsűrije. Az elismerések 2022. április 11-én, Hódmezővásárhelyen kerültek átadásra.

PRO-FEED Kft. képviseletében
Csávázás technológia alkalmazása az őszi búza termésbiztonságának növeléséért, nagydíjjal jutalmazták (Fotó: Horizont Média)

A növénytermesztés eredményességének és versenyképességének javítása

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár rendezvényhez kapcsolódó pályázat célja a növénytermesztéshez kapcsolódó agrotechnikai, növény-genetikai, agrárinformatikai rendszerek, termékek fejlesztésében kiemelkedő cégek tevékenységét elismerni, ezzel munkájukra felhívni a figyelmet.

A zsűri döntése alapján a Nagydíjat a PRO-FEED Kft. kapta Az élettani támogató csávázás technológiája Terra-Sorb 4 macro radicular alkalmazásával őszi búza termésbiztonságának növelésére és klímakitettségének csökkentésére című pályázatáért.

Az időjárásában a kedvezőtlen évjáratok gyakorisága növekszik, illetve a szélsőséges időjárási tényezők egyre gyakrabban jelentkeznek. Hatások a növénytermesztés produktivitását csökkentik, a jelentkező stressz faktorok visszavetik a növény fejlődését, termésmennyiségét és minőségét.

A nagydíjjal elismert készítmény kiegyensúlyozott mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a növények megfelelő tápanyagellátásához és elősegítik a megfelelő gyökérzet gyors kialakulását.

Input anyagok és termesztéstechnológiai ajánlások kategóriában helyezettek:

  1. TERRAGRO Kft. (BIOFIL Klíma talajoltó baktérium készítmény);
  2. Alpha-Vet Kft. (Humic ALPHA növénykondicionáló készítmény);
  3. Agrofutura Kft. (Irányított aerob humuszkomposztálási módszer bevezetése a gazdálkodásba).

Technika és technikai fejlesztések kategóriában helyezettek:

  1. AXIÁL KFT. (CLAAS LINER 4700 TREND négyrotoros középrendképző)
  2. CONT-ECO Kerítéstechnikai Kft. (Minőségi magyar vadháló a TORPEDO).

A díjazott cégek a 2022. május 05. és 07. között, a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár rendezvényen képviseltetik magukat, termékeik megtekinthetők.

A Hód-Mezőgazda által kiírt termékdíj pályázat díjai, 2022
A díjakat B. Kovács Emőke, képzőművész készítette (Fotó: Horizont Média)

A szakmai zsűrit alkotta:

  • Prof. Dr. Gyuricza Csaba – a MATE (Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem) rektora, a zsűri elnöke, egyben a termékdíj pályázatok fővédnöke;
  • Sipos József – a Sumi Agro Hungary Kft. területi képviselője, a Sipos Gazda brand tulajdonos;
  • Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D – az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézet docense.

A bírálat során a szakmai zsűri figyelembe vette az adott termék újdonságtartalmát, hogy ezáltal mennyiben segíti a gazdák munkáját, mennyire növeli a termelés jövedelmezőségét, valamint a kapcsolódó marketing-stratégia is kiemelt értékelési szempont volt.

A növénytermesztésért termékdíjakkal egyidőben került sor az állattenyésztési kategóriákban az elismerések kiosztására.