fbpx

Van feljebb, ha már a bioban is nagy a konkurencia

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 19.

Idén jól kezdődött a spárgaszezon, de a gyengébb piaci keresletre is fel kell készülnie annak, aki hosszú távra tervez. A járvány elmúltával és a válság kibontakozásával két irány adódhat: a tömeg- és a prémiumtermékek piaca bizonyulhat a legstabilabbnak. Ebből a szempontból a bio minősítésnél is van feljebb lévő kategória, amivel egy sor konkurens „állva marad” mögöttünk.

spárga fóliában
A fóliákban indul meg először a szedés (forrás: foodette.fr)

Lassú tavasz, hosszú értékesítési szezon

„Az idei betakarítási kampány meglehetősen elhúzódó, és eddig nagyon biztató. Néhányszor ugyan megijedtünk a magas hőmérséklettől, mivel ilyenkor hirtelen sok spárga jelenik meg a piacon, ami lenyomja az árakat. Az ezt követő hideg napok azonban lelassították a növények fejlődését, és a húsvét előtti kereslet növekedésével ismét jó hangulatban folyt az értékesítés. Ami a fagyot illeti, természetesen sújtott minket is, de ez a spárgát sosem érinti súlyosan. Csakúgy, mint tavaly, most sem veszítettünk 2-3 tonnánál többet” – mondja egy francia spárgatermesztő, aki 16 évvel ezelőtt vágott bele a biospárga-termesztésbe, ma 40 hektáron fehéret, 30 hektáron zöld spárgát állít elő. A betakarítás március elejétől június végéig tart.

Frédéric Poupard elismeri, az átállási évek nem voltak könnyűek. „Az ökológiai gazdálkodásra való átállás eleinte nullszaldós, vagy egyenesen veszteséges. Hosszú távon kell gondolkodnia annak, aki belevág. A növényvédelemnek arról kell szólnia, hogy megelőzzük a kórokozók és kártevők betelepedését, például úgy, hogy a szokásosnál több helyet hagyunk a sorok között, és ezeket is az uralkodó széljárással szembe fordítjuk. Ez nyilván kisebb tőszámot eredményez. Természetesen a fajtaválasztásnak is óriási hatása van a hozamokra. Mivel ez egy többéves növény, képes bizonyos fokú alkalmazkodásra is, fejleszti önvédelmi képességét az évek során” – magyaráz a termelő.

Előre menekülnek

A francia gazdálkodó piacokon, éttermeknek és nagykereskedőknek értékesíti a termést. A biopiac azonban egyre bővül, egyre több és több spárgatermesztő áll át a biora, ami csökkenti a portéka értékét. Tavaly a járvány alatt még jól fogyott minden, amit egészségesnek gondoltak a fogyasztók, idén viszont újra lanyhult az érdeklődés a biotermékek iránt. A francia gazda mégis bízik benne, hogy stabilizálódik a kereslet. Ám biztos, ami biztos alapon elindultak egy, az ökogazdálkodásnál is szigorúbb elvárásokat támasztó irányba, a biodinamikus gazdálkodás felé. Még nem forgalmazhatnak a Demeter márkanév alatt, de ez a középtávú céljuk. A magyarázat egyszerű: aki ezt választja, annak a gazdaságában nem lehet jelen egyszerre a bio és a hagyományos művelési mód, így egy sor konkurens, aki ma a több lábon állás jegyében kombinálja ezeket, nem léphet majd a nyomukba. Poupard úgy látja, a biodinamikus gazdálkodáshoz csupa elszánt termelő és vásárló kapcsolódik, ezért nagyon stabil – és persze fizetőképes – a felvevő piaca.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Ökológiai gazdálkodás: uniós elvárások, hazai előírások.