fbpx

Szenved a búza, az oroszok is esőért fohászkodnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 22.

A SovEcon 1 millió tonnával 93 millió tonnára csökkentette az idén várható orosz búzatermést. Az előrejelzést azért kellett módosítani, mert az őszi búza termőkörzetében romlottak a terméskilátások.

búza
Romlanak a terméskilátások (forrás: www.wur.nl)

A csökkenés teljes egészében az őszi búzát érinti, ami az orosz termelés bő 70 százalékát adja. Így ebből 68 millió tonna lehet, míg a tavasziból közel 26 millió tonna. Az előrejelzés felülvizsgálatának fő oka a dél-oroszországi száraz időjárás. Az elmúlt 30 napban a páratartalom a régióban a normálérték 60-80%-a volt, a minimumhőmérséklet pedig 2-4°C-kal az átlag feletti.

A csapadékhiány miatt a talajban nedvességhiány alakul ki, a terméskilátások romlottak. A következő néhány hétben a főbb időjárási modellek a normál csapadék 60-90%-át jósolják a déli termőkörzetre, ami a magas hőmérséklettel (2-4°C-kal a normál felett) párosulva nem javítja a talaj vízkészletét.

Ha a következő 2-4 hétben nem esik jelentős mennyiségű csapadék az őszi búza termőkörzetében, akkor további terméskiesésre számíthat Oroszország.

Kapcsolódó írásunk a magyar helyzetről: Vége a búzának? Szórványos esők az áztató helyett.