fbpx

Vége a búzának? Szórványos esők az áztató helyett

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 16.

Az utóbbi órákban csak az ország keskeny, északi sávját öntözte eső. Az elkövetkező 7-10 napban nem látni esélyt arra, hogy tiszteségesen megázzanak az alföldi vetések.

hasban a kalász
A rovarok már elemükben, az eső pedig csak nem jön (fotó: Horizont Média)

Az előző 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati és északi részén a 30-45 mm-t is eléri, míg az Alföldön nagy területen 10 mm alatt maradt. Az elmúlt órák esőt és erős lehűlést hoztak, de a csapadékot csak az ország keskeny, északi sávja élvezhette. A talaj nedvességtartalma az ország döntő részén a kritikus szint alatt van.

Pedig most nagyon fontos lenne a csapadék. Hasban a kalász, erősödik a rovarkártétel (vetésfehérítő), és a gyengén táplált őszi vetések stressztűrőképessége túl alacsony ahhoz, hogy még heteket elviseljenek eső nélkül. Az egyetlen pozitívum, hogy a 25-27 fokos hőmérséklet erősen visszaesett, és az elkövetkező 10 napban végig bőven 20 fok alatt lesz.

Ez kedvező a kalászosok és a virágzó repce számára is. A természet 2-3 héttel előrébb tart, mint ami normális. A mostani, tartósnak ígérkező hideg kissé visszafogja a növényeket ebben a rohanásban, és alkalmat ad – amennyire a vízhiány engedi ‑ a vegetatív fejlődésre. A gombás betegségek az eddigi száraz, páramentes időjárás miatt még nem számottevőek az országban, és a pocok is eltűnt márciusra.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A franciák miatt 20 nap alatt 10%-ot nőtt a búza ára.