fbpx

Nagy az eladatlan diókészlet, főként az ukránoknál

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 14.

A tavalyi, kiugró termés után idén egész Európában kisebb lesz a diótermés. Az árak ennek ellenére nem magasak, akár héjasan, akár pucolva akar eladni a termelő. Az ok a tavalyról áthúzódó, eladatlan árukészlet. A legrosszabb helyzetben az ukrán exportőrök vannak.

dió
Pucolva jobb piaca lenne (forrás: Ukrainian Nuts Group)

Rekordok után mérsékeltebb termés

A franciák idén mintegy 41 ezer tonna diót takarítanak be a tavalyi 50 ezer után. Viszont kivételesen magas a nagyméretű (32+) dió aránya, ami válogatást követően a teljes termés mintegy felét teszi ki. Ám nem ők a legnagyobb diótermelők az EU-ban, hanem Románia. Itt idén a tavalyitól nem sokkal kevesebb, 54 ezer tonna körüli mennyiség várható. Olaszország Spanyolországgal vetélkedik a top-3 termelő címéért. Idén ez a két állam 17-18 ezer tonna körüli mennyiséggel járul hozzá az EU diókészletéhez. Érdekes adat lehet, hogy az olaszok a belföldi fogyasztás 80 százalékát(!) már importból fedezik.

Nem héjában kellene eladnunk

A magyarországi diótermő terület évek óta folyamatosan nő, 2022-ben már közelítette a 8000 ezer hektárt, 45 százalékkal múlta felül az öt évvel korábbi területnagyságot. (Ha belegondolunk, krunplit már kevesebb, mint 6000 hektáron termelünk az országban.) A betakarított diómennyiség az utóbbi öt évben időjárástól függően 5500 és 6800 tonna körül ingadozott, de tavaly átlépte a 15 ezer tonnát, azaz nagyjából a megszokott mennyiség másfélszeresét takarítottuk be.

magyar dióterület
Forrás: KSH

Idén a termelők a 600-800 forint közötti kilós áron kínálják a héjas diót, ami a 2020. évi árszinttel egyezik meg. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon idén 8 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni a tisztított dióhoz, mint tavaly: 3800 forint/kilogramm helyett 3500 forintért. Az ok egész Európában ugyanaz: a tavalyi rekordtermést a vásárlóerő és a fogyasztás erőteljes visszaesése követte, így még mindig nagy a 2022-ről áthúzódó készlet.

Adióbél iránti keresletnövekedés egyébként töretlen, különösen az élelmiszer-kiskereskedelmi szegmensben, bár a trend már nem olyan erős, mint néhány éve. A magyar kivitelt a héjas dió dominálja (főként Németország felé), ebből az egyenlegünk pozitív. Pucolt dióból viszont nettó importőrök vagyunk, döntően Ukrajnából szerezzük be a szükséges mennyiséget. Ismét egy termék, amit nem tanultunk meg feldolgozni… A dió olajtartalmát és ennek kereskedelmi értékét is érdemes lenne megfontolni. Például természetes kozmetikai cikkek készítéséhez Európában is keresett termék a dióolaj.

Az idei ukrán termés

Ukrajna már a háború előtt a dióexport 60 százalékát az EU-val bonyolította. Idén bő 100 ezer tonnásra becsülték a diótermésüket a nyár közepén, ám a termőterület jelentős része orosz kézre került. Az ukrán termés mintegy 35-38 százaléka pucolt dióként kerül forgalomba. A belső fogyasztás a háború következtében hanyatlik, az export elképesztően vontatottan halad, az árak zuhannak. Amennyiben az ukrán termés képes lesz átlépni a határt, azt nagyon nyomott áron fogja megtenni.

Lásd még nyári cikkünket: Özönleni fog a dió, idén adják el, amit tavaly nem sikerült.