fbpx

Epertermelők: túl gyorsan csökken a szamóca ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 17.

Miközben Dél-Európában lassabban ért meg idén a szamóca, addig Észak-Európában gyorsabban, így a vártnál hamarabb alakult ki túlkínálat a piacon. A háború is megbolygatta a kereskedelmi útvonalakat, plusz a válság látványosan vékonyítja a fogyasztók pénztárcáját. Mindez nem jó hír a gazdálkodóknak.

eprek

A hazai szabadföldi eper is megjelent a kínálatban (forrás: Tamás bátya Szamócás kertje)

A globális eperpiac jelenleg meglehetősen telített. Az észak-európai vegetációs időszak kiváló időjárása bőséges hazai kínálathoz vezetett olyan országokban, mint Hollandia, Belgium, Németország és az Egyesült Királyság. A dél-európai országokban viszont a kezdeti hideg időjárás lelassította a növények a fejlődést. A bogyók lassabb érése odavezetett, hogy most a szokásosnál több eper jelenik meg egyszerrekínálatban. Mindez az árak gyors csökkenését eredményezte, ami rosszul érinti a magasabb termelési költségekkel szembesülő termelőket.

Déli államok: hideg, esős tavasz

A spanyol kereskedőknek 6500 hektár termését kell elhelyezni. Idén az érést elhúzódó esők, homokvihar és a kevés napsütés hátráltatta. A kínálat mintegy 6%-kal visszaesett. Az értékesítési szezonban várt mennyiség mintegy 85%-a általában a 17. hét végéig piacra kerül, most mintegy 10 napos késében van a termelés. Március volt eddig a legjobb hónap a kereskedők számára, mert bizonyos napokon az ár közel 30%-kal haladta meg az előző évit. Plusz márciusban csak a spanyol eper tudott eljutni az Egyesült Királyságba, mivel a marokkói ültetvényeket is rossz időjárás sújtotta. Áprilistól viszont egyre nehezebb lett a spanyolok dolga a külpiacokon. Berobbant az észak-európai országok saját termelése, és a görög eperrel sem számoltak. Ez korábban Oroszország felé vette az iránt, most viszont a háború miatt a közép-európai piacokon próbálkozik.

Dél-Olaszországban is alacsony volt a tavaszi hőmérséklet, és kevés fényt kaptak a növények. Ez befolyásolta a termést és a gyümölcs minőségét is. Áprilisban a közepesen késői fajták késésével az átlagosnál nagyobb kínálati koncentráció alakult ki, ami a termék értékcsökkenéséhez vezetett. Voltak hetek, amikor az előző évinél 40 százalékkal olcsóbban kelt el a szamóca. Az akut munkaerőhiány is nehezíti a termelők dolgát. Az olasz exportnak gátat szab, hogy az észak-európai országokban kiváló az epertermés. Egy észak-olaszországi nagykereskedő azt állítja, hogy jelenleg a szamócát 2,50 és 3 euró/kg között jegyzik a nagykereskedelemben.

Észak-Európa: bőséges saját termés, kisebb vásárlóerő

Egyszerre több ország szabadföldi termése is jelen van a kínálatban, így az átlagárak gyorsan csökkennek. „A spanyol szamóca tovább bírta, mint az elmúlt években. Skandináviában még mindig kapható, miközben már ott van a piacon a holland és a belga portéka is” – állapítja meg az ágazat egyik képviselője „Németországban is korán beindult a szabadföldi termesztés, és már nagyon sok epret kínálnak a kelet-európai országokban is. Probléma, hogy most a görög eper nem jut el Oroszországba, így az szintén az EU belpiacán keresi helyét. Rontja az eper helyzetét, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben sokat csökkent a fogyasztók vásárlóereje.

Németországban már a helyi eper dominálja a piacot, megelőzve a holland és az olasz árut. Görögországból, Belgiumból és Spanyolországból csak kisebb szállítmányok érkeztek. A korábban kiegészítő portugáliai kínálat eltűnt a piacról. A gyümölcs minősége nagyon jó, de a kereslet nem elég élénk. Ha a kereskedők el akarják adni az árut, időnként akciózniuk kell. A gazdálkodók a magas termelési költségekre és a viszonylag olcsó dél-európai és holland importra panaszkodnak.

Nagy-Britanniában eddig évről évre gyors ütemben bővült spanyol szamócaimport, most először állt meg a behozatal növekedése. A kisebb mennyiség mellett határátlépési problémák és a spanyol fuvarozók sztrájkja is nehezítette a portéka bejutását Angliába. A britek vársárlóereje is sokat csökkent, az emberek az alapvető élelmiszereket keresik a boltokban. Időközben megjelent a kínálatban az angol eper is, ennek termelési csúcsa május végén lesz. A helyi termelők a drága műtrágya, műanyag, karton, üzemanyag és munkaerő miatt panaszkodnak. A brit szamócatermés idén 50%-kal nagyobb lesz, mint a tavalyi volt, amit a visszafogott kereslet miatt nehéz lesz eladni.

Franciaországban márciusban indult el az eperkampány. Bár egyes termelők közel 20 százalékos veszteséget szenvedtek el a fagy miatt, áprilistól nőtt a termelési volumen. Most nagy mennyiségű eper van a piacon. A termelők azonban érzik a fogyasztók pénztárcájának vékonyodását. A francia epernek a spanyol áruval kell versenyeznie, ami sokkal olcsóbb. Mivel a kereskedők meg akarják tartani árréseiket, sok szamócát importálnak Spanyolországból.

Ez is érdekelheti a témában: Jó fajtával bő két hónapig tart az eperszedési kampány.