fbpx

Hét új agrárpályázat nyílik 475 milliárd forintos forrással

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 18.

Magyarország KAP Stratégiai Tervével összhangban új pályázati felhívások jelentek meg, amelyek már 475 milliárd forintos keretösszeggel hivatottak elősegíteni a hazai mezőgazdasági szektor korszerűsítését és fenntartható fejlődését. Dr. Hargittay Szabolcs, az EU-Tender Kft. tulajdonosa összefoglalja a hét kulcsfontosságú támogatási területet.

Megnyílnak a pénzcsapok a beruházási tervekhez (fotó: Horizont Média)

  1. Feldolgozóüzemek komplex fejlesztése. Ez a támogatási forma különösen kedvez a TEÁOR 10 és 11 besorolású, élelmiszerfeldolgozó, borászati és takarmány-előállító üzemek számára. A pályázatok a teljes infrastruktúra-fejlesztéstől az új gépek és technológiák beszerzéséig, valamint az immateriális javak, például szoftverek és szellemi tulajdonjogok megszerzéséig terjednek. Az elérhető támogatás mértéke akár 65%-ig is felkúszhat, a legnagyobb projekt esetén 5 milliárd forintos támogatást kínálva.
  2. Feldolgozóüzemek fejlesztése A „komplex fejlesztés” kistestvéreként funkcionáló pályázati lehetőség, amely ugyanazokat a célokat támogatja, de kisebb összegben, maximum 200 millió forintig. A kisebb léptékű projektek esetében is 65%-os támogatási arány biztosított.
  3. Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása. E pályázat kifejezetten a mikro- és kisvállalkozásokat célozza, akik dísznövény-termeléssel, -kereskedelemmel vagy zöldterület kezelésével foglalkoznak. A támogatás a projekt költségének 65%-át fedezi, maximum 36,5 millió forint értékben.
  4. Kertészeti üvegházak és hűtőházak fejlesztése. A pályázat lehetőséget biztosít üvegházak és hűtőházak építésére, fejlesztésére, a post harvest technológiák bevezetésére, az energiahatékonyság javítására, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazására. A támogatások itt is elérhetik az 5 milliárd forintot a legnagyobb projektek esetében.
  5. Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása. Ez a kiírás a gyümölcstermő ültetvények telepítése mellett az évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvények, valamint borszőlőültetvény telepítéséhez biztosít fejlesztési forrásokat, maximum 500 millió forintos támogatási összegig, magas, 50–65%-os támogatás mellett.
  6. Az állattartó telepek fejlesztésének támogatása. A legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkező gazdaságok általános korszerűsítését és a hozzá kapcsolódó zöldberuházásokat hivatott támogatni, minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forintos támogatással.
  7. Az Állattartó telepek megújításának támogatása. Ez a pályázat a kisebb beruházóknak kedvez, hiszen maximum 200 millió forint támogatás igényelhető a keretében.

Dr. Hargittay Szabolcs kiemelte, hogy a jelen pályázati felhívások nemcsak a technológiai fejlődést és infrastrukturális megújulást célozzák, hanem elősegítik a környezetbarát és fenntartható termelési módszerek elterjedését is. Ezek a kezdeményezések kritikus elemei annak a stratégiának, amely a magyar mezőgazdaság hosszútávú versenyképességét és piaci stabilitását kívánja erősíteni. A szakértő kiemelte, hogy a potenciális pályázóknak időben el kell kezdeniük a felkészülést, mert a projekt teljeskörű összeállítása időigényes lehet.

www.eutender.hu