fbpx

Holnaptól lényegesen olcsóbb a gázolaj

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 18.

Holnap jelentősen és eltérő irányban mozdul el az üzemanyagtípusok ára. A dízelfogyasztású gépjárművekkel olcsóbban lehet majd földet művelni, árut szállítani, autózni azonban drága mulatság lesz.

tankolás
Literenként 7 forinttal drágul (forrás: cyprus-mail.com)

Pénteken a benzin esetében bruttó 7 forinttal emelkedik a literenkénti nagykereskedelmi ár, míg a gázolaj esetében csökkenő árakra számíthatunk a bruttó 6 forintos nagykereskedelmi árcsökkenést követően – írja a holtankoljak.hu.

Az átlagárakat tekintve az alábbiakra számíthatunk péntektől:

  • 95-ös benzin: 650 Ft/liter,
  • gázolaj: 647 Ft/liter.

Miért drága?

A kőolaj ára sajnos április eleje óta végig a hordónkénti 90 dollár feletti sávban mozog. Elemzők szerint a vörös-tengeri konfliktus elmélyülése, és az, hogy az oroszok támadást hajtottak végre ukrán erőművek és az elektromos hálózat ellen, erősítik azokat az aggodalmakat, amelyek a térség energiaellátására vonatkoznak.

kőolaj ára
Forrás: FRED

Megbuknak az inflációs célok

A vörös-tengeri konfliktussal a hajók nagyobb kerülőkre kényszerülnek, több időt és üzemanyagot pazarolnak az áruk célba juttatására, ami önmagában 0,7 százalékponttal emeli a globális inflációt a Reuters szerint. Az elemzők úgy vélik, hogy az olaj belátható ideig drága marad, és ennek általános inflációemelő hatása lesz. Emiatt az Európai Központi Bank nem tudja tartani a célként kitűzött, idei 2 százalékos pénzromlási ütemet.

Ez a cikk is érdekelheti: Erős hangulatjavító csomagot kap az agrárium.