fbpx

Új pályázat gyümölcs, gyógynövény, borszőlő telepítésére

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 17.

Megjelent a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című pályázat tervezete (KAP-RD01a-RD12-1-24). Ismét legfeljebb 500 millió forintot lehet igényelni a tervezett beruházáshoz, amit 24 hónap alatt kell befejezni. A célra rendelkezésre álló forráskeret 25,2 milliárd forint, amire 250 jelentkezőt várnak.

jégvédelmi háló
10 évnél fiatalabb ültetvényekben az időjárási kockázatok mérséklésére lehet forrást kérni

Mit támogatnak?

A támogatást alapvetően ültetvénytelepítésre lehet fordítani. Gyümölcsültetvények esetén emellé a víztakarékos öntözőrendszer kiépítését is elvárják. Támogatható a 10 évnél öregebb ültetvények cseréje is, valamint az ennél fiatalabbakban az olyan termésbiztonságot javító beruházások, mint a jégkár-, fagykár, esőkár-elhárító rendszerek kiépítése. 5 hektárnál nagyobb gyümölcsültetvényekben a betakarítás gépesítését is támogatják.

Borszőlőültetvény telepítése és a betakarításának gépesítése szintén támogatható tevékenység.

Gyógynövények esetében a legalább félhektárnyi, új ültetvény létesítését támogatják, valamint a betakarítás és post harvest technológia gépeinek beszerzését.

Figyelem, a művelet részét képező gép/eszköz/technológia/berendezés beszerzéséről szóló megrendelés/szerződés, az azokhoz kapcsolódó számla vagy előlegbekérő dátuma nem lehet korábbi a pályázati felhívás megjelenését követő napnál! A művelésben tartási kötelezettség időtartama az ültetvény jellegétől fűggően más és más, 3 évtől 13 évig terjed.

Mekkora a támogatás?

A támogatás maximálisan 500 millió forint lehet, ami a telepítések esetében az elszámolható költségek felét fedezheti, az időjárási kockázatokat mérséklő beruházások esetén a 65%-át, öntözési rendszerek felújítása esetén a 70%-át. A fiatal mezőgazdasági termelők és a gazdaságátadási támogatásban résztvevők 65%-os támogatási intenzitást élveznek, az ökogazdaságok alaphelyzetben 60%-osat.

Ki van nyerő helyzetben?

Az értékelés során kiemelt pontszámmal jutalmazzák a termelői csoportban, integrációban való együttműködést, az ökogazdálkodást, a melléktermékek, hulladékok újrahasznosítását és a megújuló energia meglétét az üzem működésében. Emellett előnyös, ha a fejlesztés hátrányos helyzetű térségben valósul meg, az öntözés pedig aszálykockázattal érintett területen.

Az első kérelmeket 2024. július 24-én kezdik el bírálni, az utolsó (negyedik) bírálati szakasz pedig 2025. március 3-án zárul.