A búza negyedét sikerült elvetni, a hosszú hétvégén hajrázni kell!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 22.

Munkás lesz a hosszú hétvége: az Alföld holnap már művelhető. Ideje is rákapcsolni, mert a felmérések szerint a búzatáblák háromnegyede még vetésre vár, az árpa pedig kezd végképp kicsúszni az időből.

 

Felszáradóban a sár

A hét eleje óta sehol sem esett az országban, a múlt hét során azonban több időjárási ciklon is szállított csapadékot térségünkbe. Ekkor országszerte jelentős mennyiségű eső esett, északon 50-130 mm, az Alföldön és a Dunántúl nagy részén 30-60 mm. (Arról, hogy ez hogyan hat a szántóföldi munkákra, itt írtunk.) A hét végére az ország nagy részén telítődött a talajok felső fél méteres, északon és nyugaton felső egy méteres rétege. Az utóbbi néhány száraz nap során azonban az északkeleti országrész és a nyugati határszél kivételével a felső talajréteg már sokat szikkadt, és az északkeleti folyókon is levonul lassan az árhullám. A hőmérséklet az elmúlt egy hét során jellemzően alacsonyabban alakult az átlagnál. A minimumok a hét végéig 4 és 7 fok között alakultak, hétfő óta azonban megjelentek az első két méteres magasságban is észlelt fagyok. Szerdán, bár erőteljes melegedés kezdődött, ez elsősorban a maximum hőmérsékletekben mutatkozik meg.

 

 

Eddig ennyit arattunk, vetettünk

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakítottak. A kukoricaterület nagyjából 40 százalékáról került le a termés, az eddigi termésátlag hektáronként 8,3 tonnát tesz ki, amely hektáronként egy tonnával elmarad a várttól – írja nak.hu. Alacsonyabb termés főként ott mutatkozik, ahol a tavaszi szárazság miatt egyenetlen volt a növények kelése. A szójaterület 75 százalékán végeztek a gazdák a betakarítással, a termésátlag hektáronként 2,7-2,8 tonna körül alakul, ez szintén alacsonyabb a vártnál. Az őszi árpa a vetésterület 60 százalékán, az őszi búza pedig 25 százalékán került a földekbe. Ez mindkét növény esetében elmarad az ilyenkor megszokottól, különösen az árpánál nagy (behozhatatlannak látszik) a csúszás. Az esők előtt elvetett árpa azonban szépen fejlődik, többnyire 1-3 leveles állapotban van. A repcének szintén nagyon jót tett a csapadék, a száraz időben gyengén, egyenetlenül kelt állományok most már sokat egységesebbek. A Dunántúlon 4-6, az ország keleti felén többnyire 6-8 leveles fejlettségűek az OMSZ szerint.

 

Soroló búza – ritka látvány? (Fotó: flickr.com)

 

Egy ideig szép idő lesz

A meteorológiai előrejelzés szerint az előttünk álló egy hétben változékony, de enyhe időre van kilátás, jellemzően nyugati és déli irányból érkeznek fölénk légtömegek. Bár napos időszakokra is számíthatunk, gyakran lesz erősen felhős az ég, és a jövő hét elejéig többfelé pára- és ködfoltok is előfordulhatnak. Csütörtökön és pénteken még marad a száraz idő, szombaton elszórtan már lehetnek kisebb esők, vasárnap és hétfőn pedig főként keleten és délen lehet esőre, záporra számítani. Kedden és szerdán viszont a Dunántúlon ered el többfelé az eső. Összességében a jelenlegi számítások szerint az ország keleti felén 2-10, a Dunántúlon 5-30 mm közötti csapadék valószínű a következő hét napban, a nyugati, délnyugati határszélen várható a nagyobb mennyiség. A hajnali erős lehűlések a hét második felétől mindenütt megszűnnek, a minimum hőmérsékletek többnyire 4-10 fok között alakulnak, pénteken lehet ettől a fagyzugokban kissé hidegebb. Napközben délen továbbra is 20 fok közelébe melegszik a levegő, északon 15 fok körül alakulnak a maximumok. A hétvégén pár fokkal gyengül a nappali felmelegedés mértéke, majd keddtől a Dunántúlra az esős idővel jelentősebb lehűlés érkezik.