fbpx

Akár 70%-os támogatási hányad növényházak építésére

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 08.

Megjelent a „Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post harvest fejlesztések támogatása” pályázat (KAP-RD01a-RD01c-1-24) vitaanyaga. A kiírásra 350 pályázót vár a kormányzat.

A tervezet szerint legfeljebb 5 milliárd forint támogatást lehet igényelni üveg- vagy nagy légterű fóliaházak építésére, – bővítésére, valamint a post harvest fázisokra, emellett energiahatékonyság javítására, zöldenergia-beruházásokra. A két célterületre (építés és energiaellátás) összesen 30 + 20 milliárd forint áll rendelkezésre.

növényház
Megújuló energia bevonásával 30% önrésszel is belevághatunk a fejlesztésbe (fotó: Horizont Média)

Megemelt támogatási intenzitás

Mindkét célterületen az alaptámogatás a teljes elszámolható beruházási költség felét teheti ki, de ha megújuló energiákat is betervez a pályázó, akkor a támogatási hányad 70%-ig (!) kúszhat fel. Az alaptámogatást 15%-kal növeli, ha fiatal gazda a pályázó, tehát a költségek 65%-a finanszírozható támogatásból. Figyelem, gazdaságátadás esetén az átadó és az átvevő is jogosult a megemelt támogatásra.

Ökológiai termesztésért 10%-kal nagyobb támogatási hányad jár, tehát összesen 60%. Figyelem, ekkor a művelet befejezésétől számított 5 éven át fenn kell tartani egy legalább 30%-os ökoarányt (akár átállási státuszból) az üzemméretben. (A támogatott üzem kertészeti árbevételének el kell érnie a minimum 10 ezer STÉ értéket.) Kollektív beruházás esetén szintén 10%-kal nagyobb a támogatásintenzitás.

Az elszámolható költségeket és ezek arányát részletesen tartalmazza a felhívás. Támogatási előleget lehet kérni, de csak 25%-os mértékben, legfeljebb 500 millió forint összegig. Az első bírálati szakasz 2024. július 24-én nyílik, az utolsó (negyedik) 2025. március 10-én zárul. A felhívás megjelenését követő napon a művelet saját felelősségre megkezdhető.

Elszámolási sarokpontok

A támogatási döntés véglegessé válásától számított

– 12 hónapon belül a kedvezményezett köteles a megítélt támogatás 10%-át meghaladó összegről támogatás-kifizetési kérelmet benyújtani. Előleg igénybevétele esetén ekkor az előleg teljes összegével el kell tudni számolni.

– 24 hónapon belül a megítélt támogatás 60%-át elérő összegről kell kifizetési kérelmet beadni.

– 36 hónapon belül a megítélt támogatás legalább 80%-át elérő összegről kell benyújtani kifizetési kérelmet, és ekkora fizikailag be kell fejezni a beruházást.

Legutóbb egy másik, nagy horderejű pályázatot mutattunk be: 150 milliárd a feldolgozó üzemek fejlesztésére.