fbpx

Szegedre integrálta kutatóközpontjait a Corteva

Írta: Csomor ZsoltMezőhír.hu - Hirdetés - 2020 október 08.

A Corteva Agriscience™ partnerei egészsége érdekében a szokásos szántóföldi bemutatók helyett az idei évben nyílt napok keretében adott lehetőséget fajtasorai megtekintésére. Ezt előzte meg egy médianap, ahol a sajtó képviselői a vállalat fenntarthatósági kötelezettségvállalásait is megismerhették.

 

 

Fajtasorbemutató – a megszokottól kissé eltérő módon

A szakmailag megalapozott fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához a Corteva a világjárvány ellenére az idei évben is segítséget kíván nyújtani. Ennek jegyében tartotta meg a Pioneer® a kukorica- és napraforgó fajtasorainak, valamint a Corteva a növényvédelmi kísérletek bemutatására a nyílt napjait, ahol több napon keresztül kis létszámban fogadták az érdeklődőket – mondta köszöntőjében Rikk István marketingvezető a médianapon, amit Szarvason, a hazánkban legnagyobb, illetve világszinten is az egyik legnagyobb kapacitású vetőmagüzemében rendezett meg a Corteva Agriscience™.

 

Fenntarthatósági vállalások a fenntarthatóbb termelésért

A vállalat a közelmúltban 10 éves fenntarthatósági stratégiai nyilatkozatot tett a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének növelése érdekében. A fenntarthatósági célkitűzések kiterjednek a globális élelmiszerellátási rendszer minden területére, a gazdálkodókra, a termőföldre, a helyi közösségekre és a vállalat működésére.

A vállalások között közt szerepel többek között a talaj egészségének javítása, a gazdaságok termelékenységének növelése, valamint előrelépés az éghajlatváltozás, a vízgazdálkodás, a biológiai sokféleség, az ellátási lánc átláthatósága és a munkavállalók biztonsága terén.

A kötelezettségvállalás fontos eleme az is, hogy a vállalat eszközt és képzést biztosít a terméshozamok stabilitásának javításához, az inputanyagok optimalizálásához, valamint az éghajlati változásokkal szembeni ellenálló képesség javításához.

A Corteva célja, hogy támogatást és védelmet nyújtson munkavállalóinak és mindazoknak, akik részei az élelmiszertermelő rendszernek és a tágabb értelemben vett mezőgazdasági közösségnek. A társaság vállalja, hogy üzleti tevékenysége során innovatív képességeivel is támogatja a fenntarthatóságot, klímastratégiát dolgoz ki, fenntartható csomagolást használ, és nagyobb hangsúlyt fektet telephelyein a fenntarthatóságikérdésekre.

 


Borsos László ügyvezető igazgató és Zala Anita kutatóállomás-vezető

 

Egy helyre koncentrált innovációs tevékenység

Közel 2 millió dolláros beruházás

A Corteva AgriscienceTM a hazai növénynemesítési és növényvédelmi kutatási kapacitásait a szegedi kutatóközpontjában egyesítette. A központ a jövőben koordinációs feladatkört is ellát, biztosítva a vállalat K + F munkacsoportjai számára, hogy egymással együttműködve úttörő és egyben fenntartható mezőgazdasági megoldásokat fejlesszenek Európa és a világ termelői számára – ismertette Zala Anita kutatóállomás-vezető.

Az 1,9 millió dolláros beruházással létrejött integrált szegedi kutatóközpont a Corteva AgriscienceTM egyik legnagyobb, többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas európai kutatóközpontjává lépett elő. Az új kutatóközpontban a jelenlegi 34 alkalmazott közül 8 kutató a vetőmagnemesítéssel és a növényvédelemmel kapcsolatos innovációkra összpontosít.

 

Európai körülményekre szabott nemesítés

A Szegeden működő növénynemesítő munkacsoport feladata a Corteva termékek kiváló genetikai állományán alapuló kukorica és napraforgó hibridek nemesítése. Ennek célkitűzése magas terméspotenciállal és kiváló agronómiai tulajdonságokkal bíró hibridek fejlesztése, beleértve a hőstressztűrő-képességet is.

A részleg korábbi növénynemesítési tevékenysége már számos piacformáló terméket eredményezett. Ilyenek a Pioneer® ExpressSun® herbicidtoleranciával rendelkező napraforgóhibridek, a magas olajtartalmú napraforgó vetőmagok, valamint a piacvezető Pioneer® Optimum® AQUAmax® kukoricatermékek. A részleg szülővonaltesztelési és vetőmagelőállítási kutatómunkája a Corteva szarvasi vetőmagüzemében folyó munkát is támogatja.

A mostantól Szegeden működő Növényvédő Szer Kutató-Fejlesztő munkacsoport új gyomirtó-, rovar- és gombaölőszer-hatóanyagok, termékek, valamint csávázási technológiák és biológiai növényvédelmi megoldások kifejlesztésére koncentrál, melyeket széles körű szántóföldi kísérletekben tesztel.

 

Teljes körű megoldások a termelékenység maximalizálása érdekében

A Corteva az integrált kutatóközpont létrehozásával három jelentős K + F tevékenységet egyesített annak érdekében, hogy a kutatók szoros együttműködésben fejleszthessenek kiváló termékeket a magyar és az európai termelők számára. Az integrációval olyan kreatív, az innovációt és a magas fokú operatív munkát támogató környezetet hozott létre, amely a korábban különálló egységekként működő részlegek szinergiájára épül.

A társaság küldetésének része, hogy a gazdálkodók számára olyan teljes körű megoldásokat kínáljon, amelyek maximalizálják a termelékenységet. Ezt támogatja a most létrejött egyesítés is.

 

 

A Corteva fejlesztési eredményei a gyakorlatban is bizonyítanak

Ez a hibrid hazánk teljes területén sikerrel termeszthető

Az előadások után a fajtasorokat tekintették meg a sajtó képviselői. A fejlesztés során a Corteva célja olyan hibrid kukoricák előállítása a hazai termelők számára, amelyek minél kedvezőbben reagálnak a változékony időjárási körülményekre. Ez a cél a Pioneer® Optimum® AQUAmax® programban testesül meg. A programban olyan kukoricahibrideket jelölnek ezzel a minősítéssel, amelyek alkalmazkodóképessége és termőhelystabilitása is kiemelkedő, illetve a Magyarországon előforduló kedvezőtlen időjárási viszonyokra kedvezően reagálnak. Az ilyen hibridek a csapadékos és szárazabb időjárási viszonyok esetén is átlag feletti termést produkálnak – hívta fel a figyelmet az előnyeikre Sólyom Jánosvetőmag-termékmenedzser.

A P0023-as kukoricahibrid a 2015-ös piacra vezetése óta szerepel a GOSZVSZT-NAK posztregisztrációs kísérletekben. Az 5 év során háromszor végzett a 400-as éréscsoport első helyén, de a másik két évben is az első négy között szerepelt. A P0023-as hibrid Magyarország teljes területén sikerrel termeszthető.

 

Magas termőképesség, megbízhatóság és kiszámíthatóság

A P64LE25-ös napraforgóhibrid immár 9 éve bizonyítja kimagasló termőképességét, s piacra vezetése óta hazánkban négyszer volt a legnagyobb területen termesztett napraforgóhibrid. A P64LE25-ös napraforgó Protector® Peronoszpóra és Protector® Szádor minősítéssel is rendelkezik, ami a nagyobb termésbiztonságot jelenti.

A bemutató során a termékmenedzser a P64LE136-ös újdonságot is kiemelte, amely az előző hibridhez hasonló kórtani tulajdonságokkal rendelkezik, viszont a növény alacsonyabb, hektolitersúlya pedig magasabb, mint a P64LE25-ös.

 

™ ® A Corteva Agriscience, valamint leányvállalatainak védjegyei. © 2020 Corteva.