fbpx

150 milliárd a feldolgozó üzemek fejlesztésére

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 06.

Társadalmai egyeztetésen a mezőgazdasági feldolgozó üzemek fejlesztésére kiírt pályázat. A részletes tervezet alapján már most elindulhat a tervezés. A pályázat messze túl mutat az élelmiszer-feldolgozáson, szinte minden mezőgazdasági termék és melléktermék értéknövelését támogatja, legyen az akár egy szójaextrudáló, egy mézkiszerelő vagy egy trágyapelletüzem.

extruder
Saját alapanyagból saját takarmányt gyártani – most itt a lehetőség egy támogatott beruházásra (forrás: hu.linyangmachinery.com)

Három év alatt kell véghez vinni

A kiírás célja a mezőgazdasági termékek értéknövelése, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, melyhez kapcsolódón zöldenergia-beruházások is finanszírozhatók. A technológiafejlesztés keretében szoftverek, licenszek beszerzését is támogatják. A művelet végrehajtására 3 év áll a pályázó rendelkezésére, de az igénybe vehető előleg csak a megítélt támogatás 25%-a. Figyelem, a megkezdet művelet nem támogatható, de a kérelembenyújtás napjától saját felelősségre elkezdhető. A kormányzat 200-250 kérelmet vár, melyeket egyenként 200 millió–5 milliárd forint összeggel támogat, ami a beruházási összeg 50%-a.

Szinte minden értéknövelést támogat

Nem pályázhatnak azok, akik korábban már kaptak támogatást borászati gépek beszerzésére, azok viszont igen, akik korábban élelmiszeripari üzemek fejlesztésére pályáztak sikeresen, és már a megvalósítás fázisában, illetve azon túl vannak.

Támogatott feldolgozó ipari tevékenység a takarmánygyártás is. Így például

  • a takarmány előállításhoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése,
  • a minőség és biztonság szavatolásához szükséges laboreszközök beszerzése, technológiai rendszerek kialakítása,
  • a takarmánygyártáshoz kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatás, csomagolás,
  • épületek kialakítása, bővítése,
  • energetikai hatékonyságnövelést nem célzó korszerűsítések, felújítások (pl. üzemek műgyantázása, víz-és szennyvízkezelési fejlesztések),
  • szállítójárművek beszerzése egy felső korlát figyelembe vételével.

A felhívás kiterjed az egyéb mezőgazdasági termékek és melléktermékek értéknövelő feldolgozására is, legyen az méz kiszerelése, a gyapjú feldolgozása vagy a trágyapellet gyártása. Nem része a pályázatnak az egyéb forrásból támogatott halfeldolgozás és a bioüzemanyag-gyártás.

A kérelmeket szakaszosan bírálják, az első benyújtási időszak 2024. július 30. – 2024. augusztus 12., míg az utolsó (negyedik) 2025. március 04. – 2025. március 17.