fbpx

Batátazsizsik – Ne reméljük, hogy elkerüli az országot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 31.

Eddig azt hittük, a batátának nincs komoly ellensége. Erre kiderül, hogy a spanyolok azért nem akarják hosszan raktározni az édesburgonyát, mert egy apró ormányos bogár már megjelent a tárolóikban.

batáta
A sötétebb gumók már gyanúsak… (forrás: pngtree.com)

Spanyolországban átlagos mennyiségű batátatermésre számítanak idén a mintegy 1700 hektáros termőterületről. „Szerintem senki sem mer sok édesburgonyát tárolni ebben a szezonban, miután tavaly megjelent a raktárakban a batátazsizsik, és nagy kárt okozott” – mondja egy andalúziai termelő. Eddig azt hittük, a batátának nincs komoly ellensége.

Mi az a batátazsizsik?

A batátazsizsik (Cylas formicarius) mintegy 150 évvel ezelőtt bukkant fel az amerikai állományokban, mára minden kontinensen megjelent. Kizárólag a hajnalkafélékkel, ezen belül az édesburgonyával táplálkozik. Európában eddig nem okozott komoly gondot. A kifejlett zsizsik apró, 6-8 mm hosszú, első pillantásra hangyaszerű, a levelek fonákján táplálkozik, csekély kárt okozva. Zavarásra holtnak tetteti magát. Egyszóval a gazdálkodó számára teljesen rendben lévőnek tűnik az állomány.  

batátazsizsik
Batátazsizsik (forrás: entnemdept.ufl.edu)

Lényeges kárt a lárva okoz. A nőstény zsizsik jellemzően a batáta szártövébe, gyökérnyakába helyezi petéjét, egyszerre csak egyet, de 30 napos élete során mintegy 80 utódot helyez el a lehető legközelebb a földhöz. A lárvák mintegy 7-10 nap alatt kelnek ki, és a gumókba igyekeznek, ahol a mintegy 30 napos fejlődésük során járatokat rágnak. Ezután bebábozódnak, majd a kifejlett rovar kisebb táplálkozás után kirágja magát a növényi szövetből. A zsizsik rágta gumók szivacsosak, sötétek, ízük keserű.

Védekezés

A föld feletti részeken természetes ellenségeik az endoparazita darazsak (lásd fürkészek), a talajban pedig a Beauveria bassiana rovarpatogén gomba (készítmény formájában pl. a Certis Belchimtől a Botanigard WP) és a Steinernema carpocapsae parazita fonálféreg (pl. a Koppertől a Capsanem). Zsizsikes területen ne ültessünk batátát, tartsunk széles vetésforgót. Kötöttebb, száraz talajokon a talajrepedések mentén könnyebben hozzáfér a gumókhoz a batátazsizsik. Az ilyen talajokon az öntözés is mérsékel a károkon, és a nedvesség segíti a rovarpatogén gomba fejlődését. Ha a károsodás veszélye fennáll, akkor csak rovarölő szeres áztatás után lehet kipalántázni a növényeket (pl. az FMC-től a Verimark), és felszívódó állománykezelésre is szükség lesz. A rajzásmegfigyelés és a csapdázás szexferomonokkal lehetséges. Veszélyeztett termés esetén a raktározott áru rovarölőszeres kezelését is el kell végezni.

Nőni fog a batáta ára

Holland kereskedők szerint a batáta ára október elején csökkent, mivel ilyenkor egyszerre van jelen a piacon az európai kínálat és a délibb országok áruja. Idén az első portugál és spanyol szedésekből kis méretű gumók kerültek a piacra, ez sem kedvezett az árfekvésnek. Olaszországban viszont stabilak az árak, október közepén a lédig batáta termelői ára 1,50-1,70 euró/kg körül volt. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb méretű és egyre drágább gumók kerülnek a piacra. A hollandok szerint a szezon második felében inkább az USA-ból és nem Egyiptomból fognak érkezni az európai termést kiegészítő szállítmányok.