fbpx

Repce: nem valószínű, hogy feljebb megy az ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 07.

Mára nagyjából eldőlt, hogy mekkora repcetermésre számíthat a térségünk, és mennyi olajmag érkezhet Ukrajnából. A kőolaj ára hat még a biodízel alapanyagát adó repcére, ennek pedig egy hónappal ezelőtt 8%-kal volt magasabb az értéke.

 repce
Az esők későn érkeztek a hazai repcének, közepes mennyiségre van kilátás (fotó: Horizont Média)

Eldőltek a mennyiségek

A párizsi tőzsdén most tonnánként 470 eurót (183 ezer Ft) ér az augusztusi új repce, a hét elején egyik napról a másikra csökkent 10 eurót az értéke. Már többször is figyelmeztettünk (legutóbb május 13-án), hogy túl vagyunk az árcsúcson, kösse le a repcét. Amíg a Brent kőolaj ára a 77-78 dolláros szint körül mozog, az európai betakarításig már nem lesz érdemi változás, hiszen a várható termés már elég pontosan tudható a térségünkben.

Az Európai Bizottság szerint 19,1 millió tonna repce várható a közösség területén, szemben a tavalyi 19,7 millió tonnával. A magyar termés- és árkilátásokat pedig már egy hónnappal ezelőtt körbejártuk, lényegében változatlanok, lásd részletesen itt: Kisebb területre és egy kemény magra szűkül a repce termelése. A hazai repceajánlatok 170 ezer forint körül vannak.

A beszállítók terméskilátásai

Ez reális is, hiszen Ukrajnában az ó termést 420 dollár/t körüli áron juttatják el a fekete-tengeri kikötőkbe, és nagyjából 435 dollárért (156,5 ezer Ft) viszik a nyugati határ vasúti termináljaira. Az új termésből a legfrissebb becslések szerint 200-300 ezer tonnával kevesebbet, 3,4 millió tonnát tudnak majd exportálni.

Eközben Kanadában még be sem fejezték a kanola vetését. Május 27-én Saskatchewanban a tervezett terület 71%-a volt kész, Albertában 67%-a, Manitobában május 20-án még csak 20%-os volt a készültség. Összességében az ötéves átlagnál kissé lassabb a munka tempója. A winnipegi tőzsdén az ó termésből maradt repcét (júliusi szállítás) most 630 kanadai dollár értéken lehet megszerezni, míg a novemberi új 653 kanadai dolláron (172 ezer Ft) áll, szintén e hét elején esett 5%-ot a jegyzése.

Az európai piac számára legkésőbb elérhető ausztrál repcéből 400-450 ezer hektárral kevesebbet vetettek a farmerek idén, 3,1-3,2 millió hektárt. A mintegy 10%-os területcsökkenést azonban csak 5%-os terméscsökkenés kíséri az elemzők szerint, akik 5,4 millió tonnára teszik a novemberben aratható mennyiséget, ami jó-közepesnek számít.

Mindent egybevetve az ukrán repce érkezéséig csak akkor lesz elmozdulás a repce árában, ha a kőolaj ára is érdemben változik. Tekintve a gazdaságok nehéz anyagi helyzetét, egyébként is gyors értékesítésre lesz szükség.