fbpx

Drasztikus akció nyomja le az árakat

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 28.

Amennyiben az üzletláncok nem nézik a hazai termelők érdekeit, akkor évek múlva csak több ezer kilométerről, nagy költséggel érkező import dinnye lesz, ami össze sem hasonlítható a friss, minőségi hazaival – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete közös közleményben hívják fel a figyelmet, hogy a középtávon megszűnhet a magyarországi dinnyetermesztés, mivel a termelők a kiskereskedelmi üzletláncok felé nem tudják érvényesíteni a költségeiket.

Dinnye rakás
Idén már csak mintegy 2600 hektáron termelnek dinnyét Magyarországon (fotó: Pixabay)

Hazánkban öt év alatt közel megfeleződött a dinnye termőterület

Idén már csak mintegy 2600 hektáron termelnek dinnyét. A korábbi évek egyes áruházláncok általi árletörő akciói, valamint kedvezőtlen időjárása miatt sokan abbahagyták a termelést, illetve jelentősen kisebb területen végzik azt. Ezen a lecsökkent nagyságú termőterületen – hiába az idei, a dinnyének kedvezőbb időjárás miatti jobb átlaghozam és minőség – összességében a megelőző éveknél kevesebb dinnye (130-140 ezer tonna) terem.

Az ágazatban jelenleg is nagy feszültséget okoz, hogy egy áruházlánc a keresleti piac ellenére, a szezon közepén drasztikus akcióba kezd, 149 forint/kg árával a dinnyét csak a vásárlók becsalogatására használva.

Idén a dinnyét itthon és nemzetközi szinten is keresleti piac jellemzi

A déli országokban (Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban) 20-25%-kal csökkentették a termőterületeket. A jelenlegi – kereslet-kínálat alapján kialakult – emelkedő, illetve stagnáló hazai 250-300 forintos piaci árak mellett érthetetlen az, hogy az egyik üzletlánc drasztikus akciót indít július 28-án, a szezon közepén. Ezzel kedvezőtlen árverseny indulhat el a magyarországi piacon.

Az üzletlánc 149 Ft/kg áron fogja árulni a dinnyét, amelyet így gyakorlatilag „olcsó” marketingeszköznek használ, hogy azzal becsalogassa boltjaiba a vásárlókat.

A közlemény kihangsúlyozza, hogy ez az árletörő akció ellehetetlenítheti a termelőket. A szakmai képviselet reménykedik, hogy a lépés nem készteti a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre, hiszen a dinnyeszezon jelentős része még hátra van.

Dinnye halom
A dinnyeidény még csak a közepén van, még indokolatlan az akció (fotó: Pixabay)

Közép és hosszú távon csak akkor alakulhat jól a piac mind a fogyasztók, mind a dinnyetermelők, mind a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra, és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc