fbpx

A románok megint aláígértek az oroszoknak, Ukrajna felkészül

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 10.

Ismét egy újabb egyiptomi búzatender, amit a románok nyertek el az oroszok orra elől. A két ország árai igen közel kerültek egymáshoz, de az oroszok végül a magasabb fuvardíjak miatt elbukták a kiírást. Közben Ukrajna ismét rekordközeli termésre készül.

 

biza kikotoben
Tengernyi búza a tengeren (forrás: blog.shipfix.com)

 

A fuvardíjakon áll vagy bukik minden

Május óta, az aratás közeledtével a gabonaárak csökkentek, az Egyiptomba leszállított búza beszerzési ára mégis magas maradt, aminek oka, hogy a fuvardíjak viszont tovább nőttek. Az elmúlt egy évben a szállítási költségek megduplázódtak, ezért ez a díjtétel már döntően befolyásolja egy-egy üzlet kimenetelét. A román búzát – egy orosz ajánlat kivételével –hajszálnyival olcsóbban lehetett leszállítani Egyiptomba, és ez eldöntötte a kérdést. A román kereskedők májusban 240 ezer tonna, júniusban 180 ezer tonna, most pedig ismét 180 ezer tonna búza beszállítására nyertek jogosultságot. Mivel az olaj ismét drágult, az elemzők a szállítási díjak további emelkedésével kalkulálnak.

 

Ukrajna negyedével növeli a gabonaexportot

Az említett tenderen az ukrán búzát kínálták a legdrágábban, noha a szeptember 1. és 15. között leszállítandó áruból már minden jel szerint bőség lesz az országban. A tavalyi év nehézségeiből okulva mégis maximálják a 2021/22-ben exportra vihető gabonamennyiséget. Pedig most a 2019. évi csúcshoz közeli termésre van kilátás: 78 millió tonna gabonával számolnak a helyi elemzők. Ebből a búza 28,5 millió tonnát (+18,5% vs 2020), a kukorica 37,1 millió tonnát (+23% vs 2020) tehet ki, az árpa mennyiségét pedig 8,3 millió tonnára teszik. Ukrajna egy jó évben 50 millió tonnánál is több gabonát juttat el a külpiacokra, de tavaly az aszály miatt csak 44 millió tonnájuk maradt. Idén 56 millió tonnás (+27% vs 2020) exportmennyiségre van kilátás. A termés minőségével kapcsolatban azonban érkeztek lehangoló hírek.

 

Forrás: GrainTrade.