fbpx

Kertészeti kiírás: le sem zárult az egyik, már itt a másik

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 15.

Egy éven belül már a harmadik nagy kertészeti kiírás nyílik meg. Hétfőtől gombaházak és komposztüzem létesítésére pályázhatnak az agrárvállalkozók fejenként 2 milliárdos összegre.

 

laska
Laskagomba termesztése (forrás: Pilze-Nagy Kft.)

 

Pályázati bőség

Még le sem zárult a legnagyobb, 50 milliárdos keretösszeggel meghirdetett gépbeszerzési pályázat, máris nyílik a következő lehetőség a kertészeti ágazatban tevékenykedők számára. 20 milliárd forintos kerettel gombaelőállító és komposztgyártó üzemek fejlesztésére lehet támogatást kérni egészen december 7-ig. A kérhető támogatási összeg 300 millió forinttól 2 milliárdig terjed, és a beruházási költség felét teheti ki.

 

Remek piac

Nagy István agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. (Lásd cikkünket: Ezzel a gombával senki nem akciózik, 84 százalékot drágult.) A gomba termesztése a környezetet is kevésbé terheli, vízlábnyoma a legalacsonyabb az összes élelmiszer között: 1 kg gomba előállításához mindössze 5-8 liter víz szükséges.

 

Itt a kiírás

A pályázat lehetőséget biztosít új komposztüzem vagy gombatermesztő létesítmény kialakítására, a meglévő termesztőkapacitások bővítésére, illetve technológiai korszerűsítésére. Emellett támogatásban részesülhetnek a legmodernebb, áruvá készítést szolgáló eszközök, gépek beszerzései is. A felhívás kiemelt figyelmet fordít a környezetterhelés csökkentésére, az energiahatékonyság növelésére. A pályázat itt érhető el.