fbpx

Tiltott hatóanyagok az AKG-ban

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 25.

A 2021-es AKG pályázati kör nyertesei számára megjelent a tiltott hatóanyagok listája. A felsorolt növényvédő anyagok 2024-ben nem, vagy csak bizonyos megkötésekkel használhatók az agrár-környezetgazdálkodásban.

kék vércse
Kék vércse egy mesterséges odúban (forrás: madarles.hu)

Itt írtunk róla, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően az AKG keretében nem alkalmazható készítmények listája 2024-ben már hatóanyag-alapon és nem készítmény-alapon áll össze. Az elkészült lista itt található.

Az 1. a táblázat tartalmazza a Horizontális szántó tematikus előíráscsoport, az Erózióérzékeny; a Belvízérzékeny; valamint az Aszályérzékeny szántó tematikus előíráscsoport esetében tiltott hatóanyagokat. Ugyancsak itt találjuk az MTÉT túzokvédelmi szántó; az MTÉT kékvércsevédelmi szántó; az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó és az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban nem, vagy csak korlátozással alkalmazható hatóanyagokat.

Az 1. b táblázatban találhatóak a Horizontális ültetvény tematikus előíráscsoportban tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer-hatóanyagok. Az 1. c táblázat rögzíti azon tiltott rovarölőszer-hatóanyagokat, amelyek nem használhatók az MTÉT túzokvédelmi szántó; az MTÉT kékvércsevédelmi szántó; az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó; az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban. Ez a táblázat csak az 1. a táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható!

A táblázatban szereplő hatóanyagok használata tehát tilos, a megjelölt hatóanyagok pedig a jelölés szerinti korlátozással használhatók. Fontos: a nem engedélyezett hatóanyagok az AKG programban részt vevő területeken szükséghelyzeti engedéllyel sem használhatók! Továbbá azon AKG-területek esetében, ahol egyéb vállalás, vagy előírás miatt a növényvédőszer használata nem engedélyezett, ott a közleményben megjelölt korlátozással sem használhatók az adott hatóanyagok!