fbpx

Brazília visszaadja top-kukoricaexportőri címét az USA-nak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 05.

Az El Nino időjárási jelenség elvitte a tavalyi brazil termés egy részét, és a kukoricaárak alakulása is kedvezőtlen. A brazil export mélyen a várakozások alatt marad.

gabonaterminál Brazília
A brazil kukoricaexport korántsem lesz olyan csillogó, mint az előző szezonban volt
(forrás: b2949656.smushcdn.com)

Egyszer volt Budán kutyavásár?

Az USDA további 2 millió tonnával 122 millió tonnára mérsékelte a 2023/24-es év kukoricatermését, ami már jelentős elmaradás a megelőző év 135,5 millió tonnás rekordtermésétől. Az exportálható mennyiséget még erősebben visszavették, 45 millió tonna lehet. Ez 17 százalékkal gyengébb eredmény a korábbi 54,3 millió tonnánál, amikor Brazília átvette az USA-tól a világ vezető kukoricaexportőre címet, amit a most futó értékesítési szezonban el is fog veszíteni.

Ami a legújabb kukoricakilátásokat illeti, abban erősen közrejátszik a termelők romló vetési kedve. A mögöttünk álló bő fél évre erősen rányomta bélyegét az El Nino – ez okozta a terméscsökkenést –, miközben bezuhant a termény ára is. Emiatt sok termelő a jövedelmezőbbnek vagy biztonságosabbnak ítélt növények felé fordult, például gyapotra vagy cirokra váltott. A jobb időjárási kilátások miatt viszont így is megvan minden esély arra, hogy Brazília történelme második legnagyobb termését (129 millió tonna) és exportját bonyolíthassa majd – bizakodnak az elemzők.

Búza: argentin-orosz csörte a brazil piacon

Az elmúlt két évben Brazíliának lehetősége nyílt a búza exportjára is (noha nettó importőr maradt belőle), mivel Argentínát aszály sújtotta, és így nyílt egy kis piaci rés számára. Tavaly azonban az argentin termelés normalizálódott, a brazil termelés pedig csökkent, így „helyreáll a világ rendje”, azaz a brazilok megint 6 millió tonna feletti mennyiséget importálhatnak ebből a kalászosból.

Ennek hagyományosan 90 százaléka vámmentesen érkezik Argentínából, de az utóbbi időben megsokasodott az orosz búza a dél-amerikai államban. A BRICS egyezmény keretén belül az oroszok is élni tudtak azzal a lehetőséggel, hogy Argentína aszálytól szenvedett, miközben nekik csúcstermésük volt. Idén januárban konkrétan még az orosz búza vezetett a brazil importban, a második helyre szorítva Argentínát. Az argentinok legutóbbi jó termése csak márciustól tud ismét érvényesülni a brazil piacon. A brazil búzát szeptemberben aratják, addig kell igyekezniük a külföldi beszállítóknak. A saját termést ugyanis megint jónak várják az elemzők.