fbpx

A magas árak csapdája, avagy buktatók a hagymapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 16.

Az EastFruit elemzői a múlt héten a hagymaárak olyan mértékű csökkenéséről számoltak be Moldovában, Lengyelországban és Üzbegisztánban, ami felülmúlta a szezonális várakozásokat. Közép-Ázsia déli területein ugyanis megkezdődött az új hagyma betakarítása. Aki a tavalyi magas árak után tárolásra játszott, az valószínűleg ráfizetett.

hagymatároló
Sokan vérszemet kaptak a hagymaárak láttán, és betároltak a termékből (forrás: josebernad.com)

Nem jó a drága árut sokáig tárolni

Andriy Yarmak, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közgazdásza rávilágít a piac dinamikájára: „A hagyma árazása ciklikus mintát követ, ami oly sok mezőgazdasági árucikkre jellemző. Az árak a szezon vége felé tetőznek, és bevonzzák az új árualapot, ami nem is feltétlenül új, hanem a tárolókból kerül elő, 4-5 hónapnyi taktikai várakozás után. A raktározásra játszó kereskedők jellemzően az előző szezon adataira alapozzák az értékesítés ütemét, ami félreviheti őket.”

Yarmak tovább részletezi a buktatókat, amelyekkel a viszonteladók szembesülhetnek egy magas árakat hozó szezon után:

  1. Áremelkedés idején maguk a gazdák is visszatartják az árut, ami további áremelkedéshez vezet a betakarítás után.
  2. Más viszonteladók is kedvet kapnak a betároláshoz, ami egyrészt növeli a hagyma iránti keresletet, másrészt a tárolók bérleti díjait is.
  3. A vásárlást siettetni sem érdemes, mivel a frissen felszedett hagymafejek rosszabbul tárolhatók hosszú távon. Aki ezt nem tudja, ezen veszíthet.
  4. Mindent egybevetve egy magas áras szezon után rendszerint betakarításkor is viszonylag drága még a hagyma, ami csökkenti a viszonteladás árrését.

Ez most nem hozta vissza az árát

„Vagyis minél jobb a hagyma ára, annál kevesebbet lehet rajta keresnie egy viszonteladónak tavasszal” – összegzi Yarmak. Az EastFruit elemzése szerint már csak Moldovában drágább a hagyma, mint a betakarításkor volt (+10-20%), de itt is csökkenő pályán vannak az árak. A hagyma tárolása ebben a szezonban vélhetően nem volt nyereséges. Az EastFruit szerint ugyanis a tárolási kiadások fedezéséhez a betakarítástól számítva legalább 25-30%-ot kell drágulnia hagymának tavaszig.

Ez a cikk is érdekelheti: Itt tartunk: az oroszok látják el hagymával a lengyeleket.