fbpx

Itt tartunk: az oroszok látják el hagymával a lengyeleket

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 29.

Bármennyire is nagy ellenzője az orosz agressziónak Lengyelország, a kereskedelmet a kereslet-kínálat vezérli. Ha az orosz vöröshagyma két és félszer olcsóbb, mint a lengyel, az ukrán pedig csak 30 százalékkal, akkor bizony az oroszt vásárolják.

hagyma
A pénztárca döntött a hagymapiacon, nem az érzelmek (forrás: sweetpotatoplant.com)

Túl csábító az árkülönbség 

A hivatalos lengyel kereskedelmi statisztikák szerint Oroszország a legnagyobb EU-n kívüli hagymabeszállító a lengyel piacon, sőt, minden exportőrt számba véve is a harmadik közvetlenül Németország és Hollandia mögött. A szezon elejétől (2023. augusztus) 2024. december végéig Lengyelország 24.300 tonna friss hagymát vásárolt az orosz beszállítóktól. Összehasonlításképpen Ukrajna közel 500-szor kevesebb hagymát szállított Lengyelországnak ugyanebben az időszakban, de a szintén olcsó kazah és üzbég hagyma is kevésbé talált el ide, mint az orosz portéka.

lengyel orosz hagyma ára
Forrás: east-fruit.com

Szokatlan helyzet

Normál évjáratokban Lengyelország a világ 10-15. legnagyobb hagymaexportőre között van, és nyugodtabb körülmények között rendszerint ő szállít Ukrajnának és nem fordítva. 2022-ben, a háború kitörésének évében 23 ezer tonna vöröshagymát exportáltak a termelési nehézségekkel küzdő Ukrajnába, ami csaknem a háromszorosa volt a megszokott mennyiségnek. De az aszálytól szenvedő uniós országokba is megemelkedett a kivitelük, így az exportmennyiség 60 százalékkal haladta meg az előző évit.

Idén azonban rekordmagas árak alakultak ki Lengyelországban, a közel féldolláros nagybani árszint a duplája az ilyenkor megszokottnak. Az ukrán árak ettől mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak, az üzbég árak pedig egy picit még az orosznál is kedvezőbbek. Logikus, hogy az áruk áramlási iránya megfordul ilyen esetben. (Lásd: Van az az ár, amiért megéri behozni az üzbég hagymát is.).

Az orosz áruk Litvánián keresztül könnyen elérik a lengyel piacot, a közép-ázsiai export azonban messzebbről érkezik, és fő útvonala Ukrajnán át vezetne, ami most a lengyel határzár miatt bonyodalmas. Ezért az üzbég áruk java Fehéroroszságon keresztül éri el a lengyel piacot. Kijev nagyon sérelmesnek tartja, hogy kedvező árai ellenére ő az egyetlen keleti szomszédja Lengyelországnak, amelyik nem tud szállítani. Ezért azt fontolgatja, hogy importkorlátozást vezet be bizonyos lengyel termékekre.