fbpx

Lesz gabonaimport-korlátozás az orosz árukra is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 16.

Hamarosan megismerhetjük az EU Bizottság javaslatát az orosz/fehérorosz import korlátozására. Túl drasztikus intézkedésre azért ne számítsunk.

Kalinyingrád
Kalinyingrádon keresztül a Balti-tengerre érkező orosz gabona egy része Európa felé fordulhat, ahogy a litván Klaipéda felől is (forrás: ozk-group.ru)

A jövő héten az Európai Bizottság javaslatot terjeszt elő az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonaimport mennyiségi korlátozására. Az oroszországi és fehéroroszországi kvóták bevezetésének ötletét az EU-s vezetők március 21-i csúcstalálkozóján tárgyalják. A javaslat nem a teljes embargó bevezetéséről, hanem „bizonyos kereskedelmi szabályok” végrehajtásáról szól, és csak a közvetlenül az uniós országokba irányuló orosz és fehérorosz importra vonatkozik, a tranzitot nem tiltja. 

Közben a lengyel parlament külügyi bizottságának vezetője, Pawel Kowal arra tett ígéretet az Ukrán Rádiónak adott interjújában, hogy heteken belül megoldódik a határblokád problémája Ukrajna felé. A politikus úgy látja, hogy a jelenlegi európai gazdatüntetések nem elsősorban Ukrajna ellen irányulnak, hanem egy komplex válsághelyzetre adott válaszreakciók. „Az Európai Unió már több tucat ilyen válságot megélt, amikor meg kellett nyitnia a piacát bizonyos termékek, például a cukor előtt. Kezelni fogja tudni ezt is” – bizakodik a politikus. 

Lásd még a témában: Varsó: Már nagyobb gond az orosz import, mint az ukrán.