Bezárás

Bayer repcék

Írta: Szerkesztőség - 2017 augusztus 15.

A repcevetőmag-piac nagyon dinamikusan változik, mert jelentős a genetikai haladás, az innováció. A néhány éve még korszerűnek számító repcékhez képest az újgenerációs repcehibridek jelentős terméselőnnyel rendelkeznek.

Jelzi ezt az is, hogy egy-egy hibrid életciklusa egyre rövidebbé válik. Egy ilyen gyorsan változó piacon az innováció kulcsfontosságú. Jó példa az értékteremtő innovációra a Bayer magas olajtartalmú repce portfóliója. Az extra olajtartalom többletjövedelem forrása a termelőknek a bonifikációs értékesítésen keresztül, javító minőséget jelent a terménykereskedőknek, és a hatékonyság növekedését eredményezi a feldolgozó üzemekben.

A repcéknek alapvetően két értékmérő tulajdonságuk van: a termésmennyiség és az olajtartalom. Szem előtt tartva, hogy termésmennyiség és az olajtartalom a két legfontosabb tulajdonság a Partnereink számára, létrehoztuk a magas olajtartalmú hibridrepcék csoportját. Ezeknek a hibrideknek a sztenderdeket meghaladó termőképesség mellett minimum 2% plusz olajtartalmat kell produkálniuk.

Az első ilyen repcénk a Puncher volt. 2014-ben a legnagyobb termésű hibridrepce volt az államilag elismert korai repcék közt. A hibrid nagy előnye a homogén virágzás és az egyöntetű érés, ami könnyű arathatóságot biztosít. Különleges, vöröses színű magját magas olajtartalma miatt sok helyen javító repceként használják. A 2016-os jó eredményei az értékesítésben is meglátszottak: a Puncher az egyik legnagyobb volumenben eladott hibridrepcénk.

A magas olajtartalmú termékkör egyik gyöngyszeme a Lexer. Ez a hibrid maga a magosított olaj: nem ritkán akár 50% feletti olajtartalmat is mérünk, amit hivatalos kísérletek is megerősítenek. De talán a rekord magas olajtartalomnál is fontosabb, hogy üzemi körülmények közt is bizton lehet számítani az extra olajtartalmára. A Lexer zömök, kompakt repce, az elágazások száma akár 15 fölött is lehet, ezért széles sortávú vetésekhez is ajánljuk.

E különleges portfólió legújabb csillaga a Safer. Már a regisztráció első évében mindkét értékmérő tulajdonságban a legjobb volt. Mivel egyszerre képes magas termést és kiváló olajtartalmat elérni, egy új kategóriát teremtett a korai éréscsoportban. Olajhozama, amit a termésből és az olajtartalomból számítunk, és amit a bonifikációs értékesítésnél kifizetnek, jelentősen meghaladja a konkurens termékekét. Kiváló értékmérő tulajdonságai mellett kiemelkedő termésstabilitással is rendelkezik. 2015-től a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdje. És nem is akármilyen sztenderd: 2016-ban a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve a középérésű sztenderdeket is.

Természetesen van ajánlatunk azoknak is, akik a fix áras terményértékesítést részesítik előnyben. A Silver erőssége éppen a termőképességében van. Olyan meggyőző eredményeket produkált a regisztrációs kísérletekben, hogy már két év alatt állami elismerést kapott. 2014-ben a középérésű sztenderdek szintjét 7,8%-kal haladta meg, és ezzel második lett a termésrangsorban. 2015-ben pedig több mint 14%-kal bizonyult jobbnak a sztenderd átlagnál. A nagy termőképesség kulcsa a látványosan hosszú becőkben és a nagy ezermagtömegű szemekben rejlik.

 

 

Ugyanebben a kategóriában ajánljuk az INV1022-t, amely 2017-ben lesz először kapható, és ezzel Magyarországon is megkezdődik az INVIGOR repcék forgalmazása. 2014-ben az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában. Az elsők közt végzett 2015-ben is, amely év meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan az idei évjárathoz. Jellemző az INV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni a nagynevű sztenderdeket. 2016-ban, ami szintén egy kedvező évjárat volt, 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult.

A repcéinkben megtestesülő innovációval magasabb termésszintet, jobb beltartalmi mutatók elérését célozzuk, hogy hozzájáruljunk az eredményesebb repcetermesztéshez. Szavazzanak bizalmat a Bayer repcéknek!

Szerző: Szundy Péter • Bayer Hungária Kft.