fbpx

Az innovációs díjak nyertesei

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 23.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszerért és biogázolaj újfajta előállításáért adták át az Agrárminisztérium innovációs díjait 2021. augusztus 19-én: a KITE Zrt. részesült az AM támogatásával kiírt 2020. évi Agrár Innovációs Díjban; a MOL Nyrt. pedig a 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban.

 

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer 2020 januárjában került bemutatásra

Márciusban 14 alkalmazásnak a tesztelése kezdődött meg 600 partner bevonásával. A 2020 augusztus végi éles indítást követően, jelenleg már a 14 digitális megoldást is meghaladó azon alkalmazások száma, amelyek bevezetésre kerültek a mezőgazdasági szolgáltatási piacra.

Ez alapján a a KITE Zrt. részesült az AM támogatásával kiírt 2020. évi Agrár Innovációs Díjban.

 

A KITE mezőgazdasági tevékenységet támogató PRG rendszere innovációs díjat ért
A KITE mezőgazdasági tevékenységet támogató PRG rendszere innovációs díjat ért
(Fotó: prg.hu)

 

Biológiai eredetű és fosszilis alapanyagok együttes átalakítása

A co-processing eljárás (biológiai eredetű és fosszilis alapanyagok együttes átalakítása) során előállított minden egyes liter biogázolaj, kb. 2,5-3,0 kg CO2 kibocsátás csökkentést eredményez, a kőolajból nyert gázolajhoz képest. A 2020. évben gyártott 10,5 millió liter HVO komponens esetén a CO2 csökkentés mértéke 25400-30400 tonna volt.

Ez alapján a MOL Nyrt. részesült az AM támogatásával kiírt a 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban.

 

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében 3 agrár innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített:

  • új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban (megvalósító: Vitafort Zrt., Dabas);
  • szegedi tritikálék – jövőbe mutató agrár-innovációk (megvalósító: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., Szeged);
  • hazai és export célra nemesített, öko-stabil, értékálló magyar kukoricahibridek (megvalósító: Agrártudományi Kutatóközpont, Bázismag Kft., Martonvásár).

 

A díjakat és kiemelt elismeréseket tanúsító okleveleket Nagy István, miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át a sikeres társaságok vezetőinek a Pesti Vigadóban.

A többi díjazottról és innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a Magyar Innovációs Szövetség weboldalán érhető el.

 

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség, Sajtóközlemény