fbpx

Ismét felpörgött az orosz búza, iszonyú olcsón adják

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 02.

Az oroszok a rubel gyengülése miatt képesek egyre olcsóbb és olcsóbb ajánlatokat tenni a nemzetközi búzapiacon. A francia kenyérgabona így már nem képes versenyben maradni.

búza kézben
A belföldi ára mindössze 41 ezer forintnak megfelelő rubel (forrás: sovross.ru)

215 dollárért már hajón van

A SovEcon 3,8 millió tonnára becsüli a februári orosz búzaexportot, szemben az egy évvel korábbi 3 millió tonnával és a 2021-ben felállított rekorddal, ami 3,6 millió tonna volt. Tehát új csúcsot sikerült produkálniuk a búzakivitelben, ami az extrém alacsony áraknak köszönhető.

Ezen a héten már 215 dollár/tonna áron került hajóra a kenyérgabona, jóval olcsóbban, mint a francia búza, amiért 224 dollárt kértek berakodva, és erre jön még rá a hosszabb szállítási útvonal a legfontosabb partnerek irányába. Januárban még az orosz búza volt a drágább.

41 ezer forintnak megfelelő belföldi ár

Andrej Szizov a jelentésében kiemeli: a rubel gyengülése tette lehetővé, hogy az exportárak csökkentése mellett is fennmaradjon a lendületes kivitel. A dollár árfolyama a múlt hét végén 92,75 rubelre ugrott, ami december óta a legmagasabb érték. Ugyanakkor a búza belföldi ára július óta a legmélyebb pontra esett: tonnánként 10.475 rubel, azaz 41.700 forint.

A SovEcon a 2023/24-es szezonra 48,6 millió tonnára prognosztizálja az orosz búzaexportot, míg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 51 millió tonnára becsüli. Korábban arról írtunk, hogy havi 4 millió tonnás kivitellel lehetne csak megnyugtató szintre hozni az orosz készleteket. 3,6 millió tonnás átlagos exportteljesítmény mellett nagyjából 14-15 millió tonnás áthúzódó készletük maradhat az új termés érkezésének idejére.