fbpx

Hamarosan érkezik a vámmentes új-zélandi hagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 21.

Új-Zéland a világ 42 országába exportál vöröshagymát mintegy 150 millió dollár értékben. Az EU tavaly novemberben adott zöld utat a szigetcsoporttal kötendő szabadkereskedelmi egyezménynek, melynek ratifikálása folyamatban van.

hagymatermelő
A hagyma fontos exportcikk Új-Zélandon (forrás: lovettfarms.co.nz)

Szinte minden szabadon áramolhat

Az egyezmény hatálybalépését követően megszűnik minden vám az EU által nagy mennyiségben exportált mezőgazdasági termékekre, mint például a sertéshús, a bor és a pezsgő, miközben védelemben részesül közel 2000 uniós bor és szeszes ital, valamint 160 földrajzi árujelzővel védett termék.

Az új-zélandi áruk 91%-a az első naptól vámmentesen kerülhet az EU-ba, ez az arány hét év után 97%-ra emelkedik. Egyes érzékeny mezőgazdasági termékekre – például a juhhúsra, a marhahúsra, a vajra, a sajtokra és a tejporra – vámkontingensek vonatkoznak majd, azaz csak meghatározott mennyiségben érkezhetnek az EU-ba nulla vagy nagyon alacsony tarifával.

A hagyma vámmentesen

A hagyma a szabadon áramló termékek közé tartozna, amire máris erősen készülnek Új-Zélandon, mivel hozzávetőleg 3 millió dollárt hozna az országnak. „Az Európai Unió Új-Zéland legnagyobb hagymavásárlója. Becsléseink szerint május 1-je után körülbelül 35 ezer tonna hagymát exportálhatnánk ide vámmentesen. Most 9,6%-os a tarifa” – mondja egy helyi nagykereskedő, aki szerint az idei hagymaszezon kifejezetten jónak ígérkezik náluk.

„Kivételesen jó a minőség. Jó ízű és jól tárolható fejekkel rendelkezünk. A költségek azonban tovább nőttek – különösen a munkaerőé –, és vannak nehézségek a tengeri szállításban is. Egyelőre az indonéz piacra fókuszálunk, és igyekszünk felpörgetni az értékesítési szezon második felét.”

Kínálati űrbe csöppenve

Az unióban az utóbbi években túl magas a hagyma ára, ami még Üzbegisztánból is a piacára vonzotta a hagymát, nem beszélve az ukrán és orosz áruról. Új-Zéland olyan időszakban tudna árut szállítani a közösségbe, amikor itt az ó termés már kifogyóban, az új pedig még csak mutatóban van jelen az EU piacán. Ezen az oldalon több MezőHír cikket is talál a témában.