fbpx

Mentorprogram indul a fiatal kertészek bevonására

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 10.

Különleges mentorprogramba kezdenek a szentesi zöldségtermelők annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is biztosított legyen a hazai zöldség- és gyümölcsellátás. Az utánpótlásképzés célja, hogy 10-15 év múlva is legyenek naprakész tudással rendelkező szakemberek és aktív kertészek.

paradicsom DélKerTÉSZ
Megtanulható az eredményes zöldségtermesztés (fotó: Horizont Média)

„Szeretnénk elérni, hogy ismét vonzó szakmává váljon a fiatalok körében a kertészet. Fontos számunkra, hogy a DélKerTÉSZ a legnagyobb zöldség-gyümölcs termelői szervezetként úttörő szerepet vállaljon ebben” – emelte ki Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke.

Korszerű tudás és anyagi segítség

A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek a mentorprogram keretében, ha pedig elkezdenek dolgozni, akkor a termesztő berendezések beszerzésében is segítséget biztosít a DélKerTÉSZ. A fiatal kertészeknek növényházat építenek, ahol a szövetkezet termelői profiljába illeszkedő növények előállítását tudják végezni. Az infrastruktúrát pedig jelentős támogatás mellett, részletekben vehetik a saját tulajdonukba. A szövetkezet értékesítési biztonságot, szaktanácsadást, minőségbiztosítást, az integrált termesztési feltételek kialakítását, valamint korszerű logisztikai és kereskedelmi hálózatot biztosít a fiatalok számára.

Kutató-gyakorló kert a képzés szolgálatában

A mentorprogramban résztvevő partnerek célja egy modern bemutatókert kialakítása is, ami lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy megismerhessék a legkorszerűbb termesztési módszereket, valamint elsajátíthassák a hatékony üzemgazdasági ismereteket. „A modern kutató-gyakorló kertre, valamint a szakmát tanító pedagógusokra és a szövetkezet szaktanácsadói hálózatára alapozva egy olyan új szemléletű szakképzést lehet megvalósítani a szentesi szakközépiskolában, ami magasabb szintre emeli az Alföldi Agrárszakképzési Centrum által elindított, duális hallgatói rendszert is” – tette hozzá Nagypéter Sándor. A kert első mérföldköveként a szakközépiskola meglévő növényházaiban indulnak el fajta- és technológiai kísérletek. Emellett létrehoznak egy új, 3.500–4.000 m2-es, fóliaborítású növényházegyüttest, ahol a kísérleteket és a gyakorlati oktatásokat a legkorszerűbb módon lehet elvégezni. A kertben lehetőség lesz komplex, egymásra épülő kísérleti programok végrehajtására is, ami hosszú távon hozzájárulhat a termelés biztonságának növeléséhez, a környezet fenntarthatóságához, valamint a legmodernebb automatikai és robottechnológiai fejlesztésekhez.

Lásd még kapcsolódó cikkeinket:

Pritaminpaprika termesztésre biztatja tagjait a DélKerTÉSZ
10 milliárdos fejlesztési támogatást ad tagjainak a DélKerTÉSZ