fbpx

Idén tavasszal tényleg megússzuk az aszályt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 19.

Folytatódik az évszaknak megfelelő idő, május végéig szinte minden héten lesz pár nap, amikor kisebb-nagyobb eső öntözi a földeket, és a hőmérséklet is kellemesen alakul.

vetés
Kánikulamentes, kellően csapadékos májusnak nézünk elébe (fotó: Horizont Média)

Csak Csongrád és Békés maradt ki az esőzónából

A talajokat országszerte feltöltötte nedvességgel az elmúlt napok esőzése, csak Csongrád és Békés maradt ki az égi áldásból. Itt 50-60 százalékosnedvességtartalom mellett kell vetni a kukoricát, erősen fohászkodva, hogy a hónapban még érkezzen egy kiadós csapadék. A napi maximum hőmérsékletek a következő hetekben már végig 20 fok körül, sőt, picivel afelett lesznek, a talaj is gyorsan melegszik.

talajnedvesség térkép
Forrás: met.hu

A hosszú távú előrejelzések szerint Magyarországon április végéig egy fokkal lehet melegebb az időjárás a sokéves átlagnál, míg csapadékból a sokéves átlagnak megfelelő mennyiségre számíthatunk. Az évszakra jellemző időjárás folytatódik májusban is, csak a hónap végén fordul a megszokottnál hűvösebbre és csapadékosabbra, ami különösen Magyarország észak-keleti, tiszántúli részére lesz jellemző. Az anomália nem kiugró, 5-10 mm-es pluszról beszélünk a normál mennyiséghez képest. A májusi kánikula elmarad, kellemes tavasznak nézünk elébe.