fbpx

A repceolaj megbecsült alapanyag, nem esik az ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 03.

Az európai kikötőkbe érkező napraforgóolaj értéke hároméves mélypontra esett, a repceolajé viszont nem csökken, köszönhetően a biodízel iránti igénynek.

repce kézben
Amíg ebből készül az európai biodízel java, értékes marad a mag
(forrás: andersonintl.com)

A tengerek és a szárazföldi határok nehezen átjárhatók az ukrán termékek számára, ami oda vezetett, hogy nagy mennyiségű napraforgóolaj került az EU piacára nagyon alacsony áron. Ez azonban nem növeli az olaj iránti keresletet, hiszen az EU piacán már így is túlkínálat van belőle. A beáramló ukrán napraforgóolaj ezért lényegében a szója- és pálmaolaj uniós importjának fékeződését hozta.

A legolcsóbb növényi olaj Európában: napraforgó

Az Európai Bizottság adatai szerint 2023 júliusától az EU-ba irányuló napraforgóolaj-import 30%-kal 1,6 millió tonnára nőtt az előző szezon azonos időszakához képest, ebből az ukrán eredetű áru aránya már 90 százalék feletti részesedéssel bírt. Az EU 6 kikötőjébe érkező napraforgóolaj ma olcsóbban szerezhető be, mint 2020 szeptemberében. A partnerek a második negyedévre 831 euróért, illetve 900 dollárért vállalták egy tonna termék leszállítását. Az USDA előrejelzése szerint a termék uniós importja 10 éves csúcsra emelkedhet a futó értékesítési szezonban, elérve 2,35 millió tonnát.

A szójaolaj veszített értékéből, mivel néhány nagy finomító az amerikai dízeligényekre reagálva felpörgette a bab feldolgozását, ami a tél folyamán havi szinten 1,17 millió tonna körül alakult. A legyártott szójaolajHamburgba szállítva ma negyedével kerül kevesebbe, mint 2023 októberében (850 euró/t).

A repceolaj a legértékesebb

A repceolaj ára viszont nem mutat csökkenést, köszönhetően a biodízelgyárak stabil keresletének. A tél folyamán az EU-ban csúcsra járt a repcefeldolgozás, havi szinten 1,73-1,79 millió tonnát ért el (és ebben az ukrán exportnak is szerepe volt). A magas árak ösztönzik az utolsó repcekészletek eladását és az olajmagra kötött előszerződési hajlandóságot a gazdák körében, továbbá a feldolgozók érdeklődését az olcsó dél-amerikai szójababra irányítják. Az európai dízelgyárak szeretnének ugyanannyiért hozzájutni a repceolajhoz, mint a szójaolajhoz, de a kínálati oldal nagyjából 30 dollárral többet kér érte.