fbpx

Újdonság a Cheminovától: A GlyfosR Dakar megérkezett!

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

Amennyiben az idei csapadékos tavaszi időjárás az év során a továbbiakban is folytatódik, akkor nagy a valószínűsége, hogy a repce-, napraforgó-, esetleg a kukoricakultúrákat deszikkálás nélkül nehéz lesz megfelelően betakarítani, valamint nagy szükség lesz a kalászosok és a repce aratása után maradt tarló vegyszeres gyomirtására.

 

A tarlókezelésben, deszikkálásban a glifozát hatóanyagú készítmények évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be. Ezek közül a Glyfos azon kevesek egyike, amelyek hatásfokozó aktivátort is tartalmaznak, így még szárazabb időjárás esetén is biztosított a hatóanyag bejutása.

A Cheminova egy új, egyedülálló készítményt fejlesztett ki, a szilárd glifozátot, a Glyfos® Dakar-t. Az 1 mm-es átmérőjű, henger alakú granulátum nem porzik, habosodás nélkül, rendkívül gyorsan és tökéletesen oldódik, oldódás után nem ülepszik.

A gyakorlati szakemberek körében ismert, hogy a nitrogén fokozza a glifozát hatékonyságát, ezért a kezelésekkor sokan nitrogénműtrágyát is tesznek a permetlébe. A Glyfos® Dakar speciális tulajdonsága, hogy a Cheminova már a nitrogént is beleformázta a termékbe!

A Glyfos® Dakar, összehasonlítva a legelterjedtebb készítményekkel, csaknem dupla mennyiségű, 748,4 g/l glifozát-ammónium hatóanyagot tartalmaz, így az engedélyezett dózisai szinte feleakkorák, mint a gyakran használt más szereké (táblázat).

A kis dózisoknak köszönhetően kisebbek a szállítási költségek, és a szilárd készítmény raktározási paraméterei is kiválóak (-18 és 54 °C között hatóanyag-veszteség nélkül tárolható). Nincs kiömlési, elfolyási veszteség, és a göngyöleg kezelése is egyszerűbb, mivel a készítmény kiszerelése 10 kg-os műanyag zsákokban történik (3. kép). Ez a mennyiség átlagos viszonyok között 5 ha kezelésére elegendő, ami 20 liter 480 g/l glifozát hatóanyag-tartalmú készítmény területének felel meg.

A Glyfos® Dakar felhasználási területe igen széles; az ismert Glyfos-alkalmazási lehetőségeken kívül őszi káposztarepce deszikkálására is engedélyezett, 2 kg/ha dózisban.

Rácz Tibor