fbpx

Trágyázási szaktanácsadási rendszer kapta a fődíjat

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 18.

Költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer és szoftver fődíjat nyert a 15 éves múlttal rendelkező nemzetközi Minőség-Innováció pályázaton – tudtuk meg az Agrárminisztérium (AM) közleményéből.

Szántóföldi kultúra az Alföldön
A rendszer 150 növényfajt ismer, ebből 82 szántóföldi kultúra (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta alkalmazása

Az innovációs teljesítmények értékelésére kiváló lehetőséget nyújt az évenként megrendezett nemzetközi Minőség-Innováció pályázat, amelyet Finnország 2007-ben indított útjára. Népszerűségére utal, hogy a kezdetektől fogva évről évre egyre növekszik a beadott pályázatok és a résztvevő országok száma.

Az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) ProPlanta rendszerével pályázott a közszférában működő szervezetek minőség-innovációi kategóriában. 2021-ben nemzeti díjas lett, majd nemzetközi fődíjat nyert el. Ez azért jelentős elismerés, mivel a nemzetközi döntősök között ebben a kategóriában szerepelt a legtöbb pályázat.

A talaj, mint megújuló természeti erőforrás

A hazai tápanyag-gazdálkodási tartamkísérletek egyedülálló adatbázisára épülő számítógépes rendszer segítséget nyújt a növénytermesztő szakembereknek a tápanyagforrások ésszerű és gazdaságos felhasználásához. A ProPlanta olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, a jövedelmezőség jelentős javításával. A talaj, mint legfontosabb, feltételesen megújuló természeti erőforrás fenntartható hasznosításával és a növénytáplálási gyakorlat optimalizálásával hozzájárul a területegységre vonatkoztatott jövedelem maximalizálásához.

A program felülete
A rendszer kezelőfelülete (Kép: ATK)

A szoftver prototípusa 2003-ra készült el

Az akkori változat 37 szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. Az alkalmazás 2005 óta elérhető a piacon, és a felhasználók igényei alapján folyamatosan fejlesztik.

Ennek köszönhetően a rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács, amely közül 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő.

A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal. A szoftver képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc