fbpx

Termeljen jalapeno- és csípős fűszerpaprikát!

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 01.

Közel 150 termelő gyűlt össze Hajóson, hogy a fűszerpaprikák termesztés-technológiájáról és a termelést segítő egyéb információkról tájékozódjon a B.W.A. Kft. hagyományos rendezvényén. A cél: még szélesebb és még profibb termelői bázis kialakítása az integrációban.

jalapeno
Jalapeno (forrás: B.W.A. Kft.)

További termelőket keres a B.W.A.

A hagyományosan fűszerpaprika-termesztésről ismert körzet egyik központjává vált városban, Hajóson működik 32 éve a B.W.A. Kft., amely holland anyavállalati hátterével nem csak a környék egyik legbiztosabb munkáltatója, de a jalapeno- és csípős fűszerpaprika-termesztés mozgatórugója is, valamint a felvásárlásban is jeleskedik. A jelenleg évi közel 4 millió kilogramm felvásárolt paprikamennyiség is szép számnak tűnik, de a tervek szerint ezt a jövőben tovább növelik. Ennek okán kívánják szélesíteni a termelőbázisukat és fejlesztéseikkel szakmai segítséget is nyújtani a már meglévő és leendő termelőiknek.

A 2022-ben elindított Peppertech nevű szolgáltatásrendszerükkel egy olyan kiterjedt infóbázist kívánnak a termelők rendelkezésére bocsájtani, amely a paprikatermesztés technológiai elemeit járja körül. Neves kutató és felsőoktatási intézetekkel állnak kapcsolatban, és reményeik szerint a talajvizsgálattól egészen a betakarításig tudnak segítő kezet nyújtani a termelőknek, akik azután a megtermelt terményt be is szállíthatják hozzájuk. A peppertech.hu oldalon már elérhetők a meglévő információk, és a látogatók csatlakozhatnak egy termelői közösséghez.

paprika betarítás
A paprika betakarítása (forrás: B.W.A. Kft.)

Rendszeres szakmai rendezvény

Emellett a B.W.A. évek óta fórumot biztosít már meglévő tagjainak egy kora tavaszi, szakmai rendezvényen, Hajóson. 2024. február 22-én közel 150 termelő volt kíváncsi az idei eseményre, amely tartalmilag is tovább fejlődött. A Peppertech EDU az angol education szóból származik, tehát már nevében is az egymástól tanulásra, az eszmecserére buzdít. A termesztéstechnológiával kapcsolatos szakmai előadások meghallgatása mellett a rendezvény megfelelő fórumot kívánt biztosítani a már meglévő és leendő partnereknek a kapcsolatépítésre.

Idén nem csupán a paprika termesztésével kapcsolatos információkat hallhatták a termelők, hanem a szektoron kívüli, de a munkájukat támogató információk is elhangzottak az előadásokon. Az öntözés és a növényvédelem mellett, az agrártámogatási rendszer, valamint a vidékfejlesztési pályázatok és a paprikatermesztésben használt precíziós megoldások is a közönség elé kerültek.

Nézze meg a témában egy korábbi videónkat is: